Friday, April 30, 2010

ABANG BESOR

Hati Mamma at Friday, April 30, 2010 2 Tukang Tambah Links to this post
Petang semalam lepas balik kerja, ingat nak masak tapi air plak tak ade. Air dalam bilik air adalah, air tangki. Jadi Mamma keluar la rumah sebab nak tengok Kimi ntah mana hanyut.

Sekali pergi dia tengah maen ngan keter menan dia la. Sambil Mamma jalan sambil-sambil la duk tengok kiri kanan, mana tau kot ada neber2 kat luar, leh lepak jap :p (jarang dilakukan)

Sekali tengok Kimi, dia tengah main tolak-tolak manja kat lengan ngan Abang Besor neh. Mamma tak kesah lagi dan nama budak-budak. Jalan lagi sambil mata meninjau..

Sekali pandang Abang Besor dah kata 'adehh!!' Kimi gigit lengan dia... Dari jauh Mamma jerit 'Kimi!'.. Sekali Abang Besor tu tunjal kepala Kimi sambil cakap 'Sakitlah bodohh!'. Mamma sempat jerit 'Wehhh...' pastu diam jer sambil jalan ke Kimi (adeh jauh betol la, bila nak sampai kat Kimi ni kan)

Adehhh dehhh dehhh menyirap tul darah Mamma. Abang Besor pandang Mamma terus tunduk. Memang bajet Mamma nak marah dia la tuh! Tapi Mamma tak marah dia sebab Mamma tak tahu sapa yang mulakan dulu. Mamma tak soka nak marah membabi buta cam tu. Jadi Mamma amik Kimi terus blah je lah. Tapi nak sound deret boleh je kan? Tapi sempat lagi pikir masa dalam duk jalan tu, kan Mamma saoud kan takut gak jadi gaduh ngan mak bapak dia neh. Dah la baru setaun jagung duk taman ni. Adeh, mak bapak dia dah la otai dah (umur dalam awal 40-an).

Mamma menyirap bukan apa, kalau dia pukul Kimi Mamma tak kesah lagi. Yelah budak-budak gadoh. Yang jadi masalahnya bila dia TUNJAL kepala Kimi tuh. sambil pulak cakap BODOH!!. Kureng sunggoh Abang Besor ni. Umur dalam 10-11 tahun cenggitu ler. Nak banding Kimi yang baru 3 1/2 tahun tuh!

Malam tadi asyik duk pikir hal Abang Besor ni ajer. Sampai jadi temper Mamma dibuatnya. Malam lak tidur pun duk teringat tunjal tadi. Terjaga dari tido kul 5 pagi terus tak leh tido dah. Terbayang lagi pasal petang semalam. Bukan pikir apa, kalau dipikir logiknya, Kimi takkan gigit orang kalau tak ada sebab kan. Tapi tak leh nak cakap sebab Mamma memang terlepas pandang masa kejadian sebelum Kimi gigit dia. Kan kalu cakap nanti kata Mamma bela anak kan tapi semua parent pun protect anak memasing tapi Mamma tak membabi buta. Salah tetap la salah jugak x kira sapa.

Tapi tak pe la, untuk 1st time ni Mamma boleh amik tak kesah kot, tapi nanti kalu Kimi tengah main pastu Abang Besor tu ada sekali, Mamma kena perhati betol-betol la. Abang Besor jangan ada silap masa tu., kalau ada silap masa tu, Insayaallah akan ada taklimat percuma untuk Abang Besor dan kemungkinan entry ni akan ada Part II. huhu

Apa yang Mamma boleh katakan kat Kimi cumalah 'Kimi jangan dekat dengan Abang Besor tu tau, nanti dia tunjal lagi kepala Kimi'. Kimi angguk.

BAIKNYA MAK CIK DAN ABANG NEH

Hati Mamma at Friday, April 30, 2010 2 Tukang Tambah Links to this post
Rehat tengahari Jumaat ni memang awal kan..
Makanya Mamma pergi la Pasar Klebang untuk beli udang dan khailan
Sotong dah ada kat rumah
Malam ni nak buat Nasi Goreng Seafood :)
Tengahari ni Mamma sorang aje, makan jajan aje la kat rumah :p
Alas perot

Ingat nak beli udang dengan khailan terus aje balik tapi..
Tengok nenas beli nenas
Siap kasi percuma keledek :)
Terima kaseh Abang Pasar


Nampak plak Cili kat gerai sebelah Abang Pasar tadi punyalah cantik
Punya berkilat kulit dia
Terus je beli :p

Pandang pulak pisang orang buat masak lemak
Dan-dan je beli jugak
Tanya Mak Cik Pasar tu buat masak lemak pisang camne

Mamma : Mak cik..pisang ni camne nak masak yerk..saya bukan orang sini. 1st time jumpa makanan ni kat sini la, try makan sedap plak tapi nak buat tak reti
Mak Cik : Alah senang jer..ko blender bilis dengan bawang merah je. Nak taruk udang kering pun tak pe..kacau je dalam santan kelapa tu...
Mamma : ooOOooOOOoo macam tu je ke..tak pe la..saya nak pisang neh..hehe..Erk Mak Cik, kalu saya masak Isnin ni pisang ni masak ke dok? Kecut ke dok? Erk nak potong pisang ni camne..(aduu banyak la songeh :p)
Mak Cik : Tak...boleh je masak senin ni...potong cam ni hah..siap wat demo (aduuu punya la baiknya sebis!)..Meh Mak Cikbungkus kan
Abang Pasar : Ahah..boleh je kalu nak masak Isnin ni taruk lam peti. Kan taruk luar dia masak plak..
Mamma : Okey

Lepas borak ada Mak Cik juga tah dari mana datang jual belimbing kat Mak Cik Pasar ni
Aiiiii rezeki lagi, Mak cik Pasar kasi belimbing kat Mamma..
Bia pun sikit tapi Mamma hargainya weh..
Suka sangat sampai Mamma terlupa nak angkut pisang tapi tak bayar lagi
Balik bawak cili, udang, khailan dan nenas ajer..
Dalam kereta baru teringat..
Ingat tak nak pergi amik la kan
Bukan bayar pun lagi..hati setan berkata la neh
Tapi teringat Mak Cik Pasar tu punyalah baik duk layan Mamma itu ini
Siap tanya cara masak bagai
Makanya...

Nak masuk kerja lepas rehat tadi singgah gerai Mak Cik Pasar tu
Amik pisang tu la terus bayar
Sebab Mak Cik Pasar tu baik kan
Walaupun 1st time pergi gerai dia!


Ini lah pisangnya!
Pisang :RM1.00
Cili : RM1.00
Khailan : RM1.00
Nenas : RM1.30
Total membeli kat pasar tadi tu baru aje RM4.30!
Tak termasuk udang lah yerk..Udang RM8.00 1/2 kilo
Esok lusa kompom Mamma singgah lagi

* Kepada Mak Cik Pasar dan Abang Pasar tu...Mamma sayang kamu..hekhekhek :p
* Harp-harap rezeki kamu lagi melimpah ruah, banyak lagi dari apa yang kamu berikan pada Mamma..amenn
* Mesti korang pelikkan..nape Mamma nak masak pisang ni Isnin ni..(dari korang tanya meh Mamma jawab siap :p...Malam ni nak makan nasi goreng Seafood, Sabtu igt nak masak udang tu la ngan nenas, Ahad ni naik KL so tak payan masak..tu yang kena masak Isnin neh :p)
* Setel menu untuk 3 hari weh! :P

ENTRY KHAS - KITCHEN CABINET

Hati Mamma at Friday, April 30, 2010 6 Tukang Tambah Links to this post
(Ini entry bukan nak menunjuk yerk)
Cuma kongsi-kongsi idea
Special Request dari Mak Cik Rehan (MR)
Dah dua kali dia sound deret kat Mamma
Nak tengok Dapor Mamma
Yang ala-ala suci putih ini


Tall Cabinet untuk tarok microwave ngan oven
Tapi mocrowave nya mana????
Lom beli lagik ! :p


MR sila abaikan ke'messy' an ini
Ini gambar Mamma amik pagi tadi
Ini sepah yang malam tadi
So pagi-pagi nak pergi kerja Mamma abaikan kesepahan ini
Balik keje baru Mamma kemas


Camera handphone Mamma memang akan jadi bintik-bintik
Sebab tak cukup cahaya walaupun dan buka lampu
Terutama kat kawasan gelap dan objek kaler hitam
Kalu pengcahayaan cukup..
Camera Handphone Mamma la paling canggeh rasanya :p
Macam gambo bawah ini

Inilah tempat Mamma berkubang masak dan segala macam!
Dan kabinet Mamma lurus aje
Tak koser nak buat L shape - L shape tuh
Makan ruang!
Rumah Mamma sempit aje
Duduk 2 orang kat sini dah sesak dah dapor Mamma

*aisshh camne la kalu kenduri kendara nanti..

Thursday, April 29, 2010

MAK MENTUA SAYANG

Hati Mamma at Thursday, April 29, 2010 6 Tukang Tambah Links to this post
Tajok tak leh tahan
Perasan nak mamposh! bluweekkkk!!!
Hahahaha

Sambal udang petai lagi dan lagi
Hari minggu hari tu dah buat
Ni buat lagi

Bukan apa pon..
Dah Mak mentua kasi Mamma petai ni
Yang hari minggu lepas
Petai beli sendiri
So menu yang paling sesuai dengan petai ni
Is Sambal Udang Petai
Sebab Mamma tak makan petai mentah-mentah
Kalau di masak kurang la rasa petainya itu

Mak mentua selalu kirim kat menantu yang sorang neh
Macam buah-buahan, sayur-sayur kampung..
Sebab bapak mentua tanam menda tu semua

Menantu yang sorang neh pulak..
Ada ke ko kirim balik Sambal Udang Petai tu????
Harammm..mana ada...huhuhu

Alasan
Dah malam-malam mesti mak mentua dah makan kan
Takkan nak hantar pagi ni lauk yang malam tadi pulak
Harap mami paham yerk :p

*Agak logik tak alasan Mamma ??

Wednesday, April 28, 2010

BEG SEKOLAH DAH KOYAK

Hati Mamma at Wednesday, April 28, 2010 8 Tukang Tambah Links to this post
Sekolah baru je 3 bulan lebih
Tapi inilah rupa beg Kimi
Ponyalah sekolah ko anak!

2 hari lepas balik sekolah
Macam biasa Mamma cek beg Kimi
Tak ada apa-apa cuma nampak bocor siket aje
Mamma tak puas hati
Mammabelek
Syok duk belek lagi besar bocor dia

Tapi tak salah Kimi jugak
Ini beg tak ada hard cover kat dalam tu..
Kanvas semata..nak menampong berat muatan tak mampu
Bobos sudah beg Kimi
Taruk buku kompon terjelir punya


Pagi semalam pegi sekolah
Kenalah Kimi bawak beg sementara Cap Negeri Melaka neh!

Petang Mamma kena lari cari beg Kimi la pulak
Memandangkan Mamma ni pengikut Mak Cik Cosway
Makanya Mamma beli kat kedai Mak Cik Cosway Cheng
Mamma bukan dealer tegar yer :p
Guna untuk diri sendiri aje
Mamma suka beli kat sini bukan apa
Sebab kat sini barang dia elok dari vitamin, kecantikan, keperluan rumah, perfume dll
Cara pembelian sini RM30 dapat 1 kupon (waa mahalnya kupon dia)
Mamma beli kat sini guna kupon manjang :p

Cari punya carik
Ben 10 jugak di hati
Rupa beg ni tak lari mana pon..saiz aje
2x ganda saiz dia dari beg lama
Korang mesti cakap
Dah tak tahan nape beli lagi
Okeh..beg yang besar ni ada hard cover kat bahagian dalam tu
So Mamma consider nak beli lagi satu

Kimi : Wah besar nya beg ni
Mamma : Ahah..Kimi pun boleh masuk dalam tu
Kimi : Ye ke Mamma????????
Mamma : Ye la..sapa negil-negil (kimi cakap degil) Mamma sumbat dalam tu
Kimi : $*&^%$%$@$%^
Masuk keter..
Terus je bongkau (kelebek) plastik tu
Harga : RM29.00 + 18kupon
Kalau kat JUSCO RM79/RM89..camtu la


Telek lagi..tak percaya Mamma beli yang besar ponya!

Terus masukkan segala mak nenek dari beg Cap Negeri Melaka
Ke beg Ben10 baru
Sebab Masa ni Mamma baru balik kerja
Terus amik Kimi dari rumah Cik Misa
Terus pergi kedai Mak Cik Cosway


Pas siap punggah buku
Terus test galas


Pagi tadi pergi sekolah dengan beg baru
Bila dia galas sambil berdiri
Tak ada lah besar sangat kan.. hehe
Harap tahan 10 taun!

Tuesday, April 27, 2010

JIWA KACAU - PART II

Hati Mamma at Tuesday, April 27, 2010 4 Tukang Tambah Links to this post
Lupa nak kepochi kat dunia..
Siyes lupa!!
Dapo Mamma dah boleh guna seperti biasa dah..
Sebelom tu kan Mamma dah dah ceritakan..
Pasal dapur Mamma hari tu
Boleh guna 3 minggu lepas dah weii!!!
Aktiviti memasak macam korang tengok sebelom-belom ini
Hahahahaha (megah!)

Dapur kembali seperti biasa
Boleh tido,bergolek dan main kejar-kejar macam biasa :p

SAKIT PINGGANG

Hati Mamma at Tuesday, April 27, 2010 7 Tukang Tambah Links to this post
Weh sakit ah...
Sakit pinggang datang lagi..
Nampaknya makin kerap
Seminggu sekali dia datang

Nak berbelog sampai terganggu
Walaupun banyak yang nak tulis
AAARRRGGGGHHHHH!!!!

Sapa ada tips
Sila kasi..
SKANGG!!!

Monday, April 26, 2010

KIMI DAPAT POJI POJIAN LAGI

Hati Mamma at Monday, April 26, 2010 2 Tukang Tambah Links to this post
Bapak awal Mamma hantar Kimi perg sekolah hari ni..
Rasa sangat cemerlang okay!
Sampai aje Ms. Teacher Kimi sambut Kimi kat pagar
Dia semyum kat Mamma
Mamma balas senyum :)

Tetiba Ms. Teacher bersuara

Ms. Teacher : Kimi pick up cepat la..Kelas Mandarin pun sama..cepat dia pick up (eh dia ulang yg sama)
Mamma : Ye ker (dalam hati ye ye ye..alhamdulillah!)..eh nanti saya nak tengok kerja sekolah Kimi nanti..(dorang memang wat tukun..tak kasi bawak balik!)
Ms. Teacher : Hah boleh boleh..nanti tengok la..Kak..Kimi ni suka koyak buku ke? Buku saya pun saya kena salotep kan..hehehe
Mamma : Ahah..buku dia pun sampai koyak rabak (ponyalah belajar ko anak!)..buku dia pun dah penoh salotep dah..dia bukan koyak tapi masa dia belek buku tuh kuat sangat..kadang tu dia selalu jugak baca buku (homework tak ada okey..) ..saya tak pernah stress dia kat rumah nak suruh dia study sgt2..tapi dia sendiri yang rajin nak baca..pas baca campak sana sini..sangat carelesss..(panjang Mamma cerita maklomlah awal lagi kann..nanti Mamma rajen Mamma upload buku dia tuh..tengok la hazab ke idak)
Ms. Teacher : oOOOoOOoooOOooo
Mamma : Okay lah..saya pergi dulu
Ms. Teacher : Okey..

Perjalanan pergi opis..Mamma lega segalanya dah kembali normal..
Tak celaru macam sebelom-belom neh

Sunday, April 25, 2010

EN. PAPA ADA GAME LAGI DAN LAGIK

Hati Mamma at Sunday, April 25, 2010 0 Tukang Tambah Links to this post
Lepas badminton, Ping Pong dan Bowling..
Kali neh Futsal pulak..
Semua game anjuran tempat kerja En. Papa..
Badminton dengan Ping Pong
Team En. Papa Naib Jore..
Bowling hari tuh JORE...
FUTSAL plak kita baca story neh..

Game start pukul 10 pagi
Tapi Mamma sampai kul 12.00 tghr
Biasa la..Mamma memenuhi tuntutan sebagai suri rumah dulu ngeeeee

Sampai kat padang tuh..
En. Papa dah nak stat game semula..
Tah kali ke berapa pusing dah Mamma tak check!

Sampai je Kimi terus dapat geng!
Tak malu sunggoh budak neh..
Semua orang dia tegor dan terus wat kawan..
PERAMAH la konon!

Ini budak Kimi!

Kimi nampak ada la abang (8-10 taun aje pon)
Tengah main-main
Nak sangat budak neh join main sekali
Tapi dia takot..katanya
PENAKOT JUGEK!
Sebab kalau dia join dia la paling kecik! hehehe
Makanya dia berlegar aje la kat luar aje..

Sambil menikmati Roll Cake Swiss London neh ( tah betol ke tidak?)
Mamma sempat lepak sejam aje pon..


Baru lepas menang :)
En. Papa dan berpeloh-peloh
Dapat masuk separoh akhir lak
Pastu rehat, jadi kitorang balik dulu la...
Pukul 2.00 ptg sambung semula
Jadi balik mandi dulu sebelum sambong semula


Lunch time!...
Sambal Udang Petai!!

Pukul 2.00 En. Papa pergi dulu..
Mamma pesan..

Kalau Abang menang semi final neh sms Ayang!


Tengah lepak tengok tv dan blogging
Mamma dapat SMS En. Papa menang
(lawan untuk tempat 3 dan 4, En. Papa dah menang maknanya no3 dah dalam tangan!) Makanya Mamma nak pergi lah!


En. Papa terkejut Mamma datang dengan Kimi..
Moral support
Ni En. Papa tengah tunggu game untuk tempat 1 dan 2..
Harap2 En. Papa menang untuk tempat pertama!


Audien yang datang


En. Papa yang pakai jersi bola jaring nombor GW seluar putih tu


Tak sampai seminit En.Papa dah score sebijik!
Minit kedua sebijik lagi..
Minit kedua setengah lagi sebijik!
-->
Pastu En. Papa keluar sebab nak kasi chance kat pemain lain...

Mamma penyokong kat baris depan sekali!


En. Papa jadi audien plak..
Tengok dari luar aje

Game dah tamat!
Sesi kasi hadiah pulak
CEO's kasi speech
Sementara tunggu CEO berucap


Kimi tunjuk skill kat belakang CEO tuh!
hakhakhak

Lepas CEO's berucap
Team En. Papa amik hadiah yang mana offekos team En. Papa menang
Ulang suara En. Papa MENANG!!! (megah tol Mamma neh kan???)

Piala yang cinonet aje
Bajet kuranggggg
Wakakaka


Team En. Papa menang 5-2
En. Papa yang sangat sokka
Sebab mendapat poji-pojian dari Manager-manager
(Sodah glamer dikalangan manager)

Nak jogakk..


Lepas hamper tadi dikekah..
Ini yang kami dapat..
Mamma tensen kalu hemper, biskut dalam tin kitorang yang dapat
Sebab 8 bolan pun belom tentu nak habis!

Saturday, April 24, 2010

PASANG AWNING - PART III

Hati Mamma at Saturday, April 24, 2010 4 Tukang Tambah Links to this post
Pagi Gilos Mamma bangun walopun tak kerja
Siap kemas rumah you!...

Lepas tu nak jemput En. Papa balik kerja pukul 9.00pg
Boleh la beli lauk sekali
Dah siap sampai rumah..
Masa Mamma tengah siang ikan/udang
Tetiba orang datang nak pasang awning..
ADUHHH..belom sarapan lagi dah datang..

Dah setel pasang
Yang penting tempat sidai kain tuh!!
Penyidai cikai pun nak bising kat donia kan??
Hakhakhak..kecoh betol Mamma neh (tapi akan memberi kesan yang besar nanti..tengoklah!)
Mamma mintak tolong weldingkan .....
Bukan welding apa pon
Tolong weldingkan daun ini semula..
Ini adalah kerjaan Kimi yang patahkan

Abang ni tengah weldingkan semula daun tu..
Kalu tidak nampak togel je grill Mamma..

Lepas diorang balik..
Siap kemas sikit-sikit
Mamma buat sarapan jam 12.30 tengahari..
Hari ini tak nak masak lagi..
Letih plak kemas rumah tadi..
Jom jamu selera denga Kue Teow Goreng ni..
Yummy sangat bila dah lapo!
Lepas makan terus kitorang tido..zZZzzZzzZzzZZzz
*Entry ni dipost lepas Mamma bangun semula
Harap maklom huhuhuhu

MURTABAK BESAR PONYA!!

Hati Mamma at Saturday, April 24, 2010 4 Tukang Tambah Links to this post
Mamma tak masak hari ni :p
Tengahari pun masak mee aje..
Malam pulak makan luar la..
Yang kaler oren tu hak Mamma!


Kiorang makan Murtabak Besar ponya!!!
Kat Ikan Bakar Malim..
Kami 3 beranak makan ini sajer..
Lepas makan nak hantar En. Papa pergi kerje..

Teroks kami kerjakan..
Yang bersepah tu macam serunding la..
Ada perisa Ayam/Daging
Hak ni perasa Ayam :p
Harga RM8-9..
Mamma tak pasti!

Friday, April 23, 2010

CIK BUDU

Hati Mamma at Friday, April 23, 2010 4 Tukang Tambah Links to this post
Ini Cik Budu..
Ini cerita pasal Sayur Jambu Golok la neh..
Lunch semalam Mamma bedal sepinggan nasi jek..
Dinner semalam lak..sampai 2 pinggan

Ini gara-gara Mamma pantang dengan Cik Budu ni
Bukan pantang apa..
PANTANG JUMPA :p
Gara-gara budu yang dikirim oleh Mak dari Terengganu
Pemberian ikhlas Cik Ezey dari Kelantan..

Memang sedap aje rasa Cik Budu free neh..
Cik Ezey pulak memang baik..
Lemah lembot orangnya...
Duduk pulak sentiasa bersimpoh!
Suara pulak merdu sangat
Saya sayang Cik Ezey..
Lain kali...
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Kasi lagi yerk Ezey :p
Hehehehe
Anyway tenkiu

CIK STROBERRI TAG MAMMA

Hati Mamma at Friday, April 23, 2010 6 Tukang Tambah Links to this post
Erk Siyes Mamma cakap..
1st time kena tag..
Ni gara-gara Cik Stroberri kita la (Cik Farah)
Dia tag Mamma..
Makanya Mamma nak buat la neh..
Ingat nak buat malam tadi tapi dah tido awal kan..

Meh kita buat dengan lapang dada..

1. Go to your photo files, select the 8th photo folder.
2. Select the 8th photo in that folder.
3. Post that photo along with the story behind it.
4. Then challenge 8 blogging friend to do the same.

Langkah 1 - Ni folder yang ke-8
Langkah 2 - Pic yang ke-8
Hasilnya
.
.
.
.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.
.
Langkah 3 -Tu dia pic yang ke-8

Hudoh, comot semua ada
(jujur sangat la neh..kalu tak jujur taruk gambar yang vogey2 saja :p )

Story behind it..

Bila masa jari dah berinai macam gitu
Offekos la Mamma nak kawen..
Muka macam hatu sundal malam dah..
Esok nak akad nikah..
Muka tak dek seri langsong!
Mana tidaknya..hari-hari tido pukul 3-4 pagi setiap hari selama seminggu sebelum akad nikah!
Dan hasilnya ini la..
Semua siapkan sendiri termasuklah gubahan hantaran dan sebagainya..

Bukan tak minta tolong tapi diorang pun banyak kerja lain macam hal kenduri etc..
(Mamma tak ramai adik beradik pun ye)
Lagi satu kerja last minute sebenarnya!
Mana tak last minute..Mamma kan kerja kat Melaka
Takkan nak gubahan siap dari Melaka, sampai kampung (is terengganu ok) habis semua penyek!
So kena buat kat Terengganu jugak..
Sangat la letih..tapi berbaloi hehehe


Mamma tak kesah..
Semua tu dah 5 tahun lepas..
Kenduri berlangsung pada 05.05.05 (Khamis)
Sedang menunggu 5th Anniversary gitu :p
Semoga kami mempunyai ikatan yang kuat
Cinta menyintai sampai akhir hayat...

Yang ni gambar gatal nok tepek!
Semedang teringat masa kawen..


Dah setel sampai langkah 3..
Langkah 4 Mamma kena tag orang pulak..
Orang yang kena Tag :-

Langkah 4 - Nama yang di Tag :-

1) Cik Ezey
2) Mak Cik Rehan
3) Puan Zell
4) Cik Tim
5) Puan Atie
6) Lady D
7) Ratu Syuhadah
8) Sharp Shouter


* Korang jangan marah heh :p

AKHIRNYA KELAS MANDARIN TERJAWAB

Hati Mamma at Friday, April 23, 2010 0 Tukang Tambah Links to this post
Tak puas hati dengan Kelas Mandarin Kimi!!!
Asyik duk teringatkan pasal kelas Kimi neh..
Mamma nak masukkan jugak Kimi ke Kelas Mandarin..
Salah satu sebab adalah Mamma tengok progress Kimi dalam subjek lain
Macam Bahasa Inggeh (kata Kimi), dengan Bahasa Malayu sangat memberangsangkan (accehhh..)

Pagi tadi hantar Kimi ingat nak jumpa Mrs. Principal...
Nak tanya la kenapa Kimi nak masuk Kelas Mandarin tak boleh bagi
Walaupun dan belajar buku 3 dah..boleh ajar lagi kan..
Lagipun dalam kelas tu tak semua yang sama tahap kan??
Lagi pun saya kan bayar!!!
Itu baru hajat nak tanya la...

Sekali lewat pulak..
Dah nak keluar Kimi pulak request secara terhormat nak ber*k dulu!
Lambat la pulak kan...

Makanya Mamma sempat tanya kar Ms. Teacher dia kat pagar aje..

Mamma : Kenapa Kimi tak masuk kelas Mandarik yek?? Saya kan nak dia masuk kelas Mandarin..
Ms. Teacher : Eh Kimi masuk la..hari-hari pun dia masuk Kelas Mandarin. Dari awal April lagi Kimi dah masuk sebab kak mintak hari tu kan???
Mamma : Eh! Ye ke?? Kenapa Papa Kimi kata tak masuk?? Lagipun Papa Kimi kata masa bayar hari tu Papa cuma bayar jumlah macam biasa aje (RM290)..tak termasuk Kelas Mandarin fees pon??
Ms. Teacher : Kelas Mandarin memang tak ada bayaran Kak..Eh..saya rasa memang tak bayar (keliru plak dia neh)
Mamma : Ye ke free?????????????? (takkan la..)...okey la nanti saya jumpa Mrs. Principal...Satu lagi, kalau Kimi masuk kelas, dia tak ada buku ke?
Ms. Teacher : Memang tak ada buku kak..permulaan ni oral dulu.. (budi bahasa elok dia neh..hehe)
Mamma : OoOOoOOoOOoo oraallll..okeh tak pe la..tenkiu..

Dalam kereta Mamma teringat kat En. Papa..
Mesti En. Papa tak tanya masa buat pembayaran RM290 tuh..
Tiada penambahan bayaran makanya En. Papa ingat Kelas Mandarin tak ada la..rupanya free..
Mamma sangat pasti akan hal ini sebabnya En. Papa tak siasat hal ini dengan Mrs. Principal masa buat pembayaran..
En. Papa memang selalu macam itu, kalau orang kata A dia terima bulat-bulat yang itu adalah A..
Kalau Mamma pulak akan siasat sampai ke lubang yang paling halu kenapa dia mesti A!

So nampaknya En. Papa salah faham di sini..
Patut la masa Mamma siasat En. Papa kenapa Kimi tak boleh masuk Kelas Mandarin even dah buku 3..
En. Papa banyak tak boleh nak jawab..katanya alah lagipun dah buku 3 la..dah terlepas!
Senang aje jawapan En. Papa..huhu
Mamma terdiam tapi tak puas hati sebab tu nak juga jumpa Mrs. Principal
Tapi tadi dah jumpa Ms. Teacher lega sikit..
Tapi Mamma nak follow up juga dengan Mrs Principal....

Thursday, April 22, 2010

SAYUR JAMBU GOLOK A.K.A BUAH GAJUS

Hati Mamma at Thursday, April 22, 2010 2 Tukang Tambah Links to this post
Korang kenal tak jambu golok????
Hahahah kalu korang orang Timur kenal la kan..
Kawan-kawan Mamma yang kat barat, utara dan selatan plak panggil buah gajus..
Hari ni Mamma buat sayur lemak jambu golok + sotong gitu...hekhekhek
Lama sangat tak makan...

Hari tu ada sebut-sebut pasal jambu golok neh..
Tapi tadi masa pergi pasar ikan, terjumpa la pulak buah ni..
Kat kampung Mamma banyak la mende neh..
Tapi kat Melaka..hazab ko nak mencariknya..
Dikira makanan ekzotik neh kalu kat Melaka la...
(ekzotik la sangat..hahaha..balik kg belambak aje ada)
Semangat nak makan sayur lemak jambu golok ni..
Tak sabar nak balik lunch kat rumah..
Tapi kena masak la dulu..(ada aku kesah???)

Selepas 40 minit siap la lauknya..
Simple ajer..sayur pun tak payah goreng..
Telan bulat-bulat dari pasar (basuh dulu la yerk)



En. Papa makan dengan lahap..
Erk abang..makan perlahan-lahan la..tercekik karang...

Akhirya...
Licin dikerjakan kami berdua...alhamdulillah...
Sedap dan kenyang dari kita makan kat N*s* L*m*k A****b****sa tu...
Wat sakit hati ajerr..
Stetment tu En. Papa yang kata..huhu
Alah abang..tak try mana nak tau kan?? hehehe menjawab lagi
Lepas masak Mamma bergegas masuk opis
 

SANDWICH SARDIN

Hati Mamma at Thursday, April 22, 2010 0 Tukang Tambah Links to this post
Sarapan hari ini adalah Sandwich Sardin..
Makan dengan selera semuanya

Mamma tengah menyediakan sandwich ni..
Untuk 3 mulut kat dalam rumah ini
Campuran rasa sardin dengan mayonis..

Ini bekal untuk Si Kimi..
Hari-hari pun mintak bawak bekal
Suka sangat bawak bekal..
Tak tahu la..Disebabkan itu Mamma setiap hari buat sarapan
Kimi punya roti siap potong tepi..(yang kerak tu)
Banyak ngada-ngada..
Se
bab rumah Cik Misa memang makan roti macam tu..potong yang kerak tu
Mamma kena ikut rentak la neh..

Sardin yang dimasak malam tadi bagi tujuan pagi tadi..
Keterupaan sardin yang kena lenyek..huhu
Ini budak Kimi..
Makan sandwich sardin sampai 3 keping..
Bekal kasi lagi 3 keping seperti di atas..
 

OOH HATI MAMMA Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | web hosting