Seperti yang korang mintak kan
Especially Zizi Kota Kinabalu dan Azimah Sg. Mati, Johor
Dan seperti yang aku janjikan
Khas untuk korang
Especially Zizi Kota Kinabalu dan Azimah Sg. Mati, Johor
Dan seperti yang aku janjikan
Khas untuk korang
Serius aku cakap
Aku buat tadek sukatan
Main bedal semacam je hehehe ;p
Apa yang aku boleh kasi adalah bahan2 nya
Tapi sumpah dia sangat senang
Dan lagi aku nak menyumpah, dia mesti jadik hahahaha
Percayalah!!!
Aku buat tadek sukatan
Main bedal semacam je hehehe ;p
Apa yang aku boleh kasi adalah bahan2 nya
Tapi sumpah dia sangat senang
Dan lagi aku nak menyumpah, dia mesti jadik hahahaha
Percayalah!!!
LAKSAM
Tepung beras
Air
* korang campur tepung beras sama air
* Pastikan adunan tepung beras dengan air tu sangat cair macam korang buat susu baby dalam
botol..camtu lah ;p
Tepung beras
Air
* korang campur tepung beras sama air
* Pastikan adunan tepung beras dengan air tu sangat cair macam korang buat susu baby dalam
botol..camtu lah ;p
* pastu kukus dalam tudung periuk yang di sapu minyak. kejap je dlm 5min masak ;p
* Kukus sampai adunan habis tau
KUAH LAKSAM
Santan kelapa
Isi ikan kembung kukus - amik isi sahaja, tumbuk (jgn byk sgt smpai kuah pekat)
Lada hitam - tumbuk (agak2 la dgn santan, lebih sket tak apa)
Bawang merah - (agak2 jugak bawang dengan santan)
Asam keping - (taruk dalam sekeping 2 je, jgn smpai masam, nak kurangkan rasa lemak je)
Garam & Ajinomoto
* Campor semua bahan di atas
* Masak sampai mendidih
* Jangan sampai pecah minyak
ULAM
Taugeh
Daun Kesom
Timun
Kacang panjang
* Semua di atas dimayang kecuali taugeh dan digaul sekali
SAMBAL BELACAN
Cili blender
Belacan
* Ini ada sambal belacan pantai timur
* Kalau yang sebelah pasar malam ni, dorang bleder cili padi je taruk belacan
* Kukus sampai adunan habis tau
KUAH LAKSAM
Santan kelapa
Isi ikan kembung kukus - amik isi sahaja, tumbuk (jgn byk sgt smpai kuah pekat)
Lada hitam - tumbuk (agak2 la dgn santan, lebih sket tak apa)
Bawang merah - (agak2 jugak bawang dengan santan)
Asam keping - (taruk dalam sekeping 2 je, jgn smpai masam, nak kurangkan rasa lemak je)
Garam & Ajinomoto
* Campor semua bahan di atas
* Masak sampai mendidih
* Jangan sampai pecah minyak
ULAM
Taugeh
Daun Kesom
Timun
Kacang panjang
* Semua di atas dimayang kecuali taugeh dan digaul sekali
SAMBAL BELACAN
Cili blender
Belacan
* Ini ada sambal belacan pantai timur
* Kalau yang sebelah pasar malam ni, dorang bleder cili padi je taruk belacan
6 Tukang Tambah:
waaa... sudah terliur sama laksam kak zamila...
senang ghuper buat...
nmpk mcm ssh..
huhu...
laksam?uh, ai dun laik.spageti ai makan, laksam no no no.. huhu
hadui..meleleh air liurku..huhu
nunu : mmg senang, sesenang memakannya! hahaha
lady ss : x soka??? syuhh syuhh syuhhh kekeke
asidah : rogi ko balik awal kekeke
aku nak cubaaa.......bunyik mcm sempoii jaa menu nieh...thanks weih
cuba la hehehe
dh cuba jgn lupa up kat blog weh hehe
Post a Comment