Saturday, June 5, 2010

SAKIT TAUU

Hati Mamma at Saturday, June 05, 2010
Malam ni..
Sunyi sepi..
Lepas Kimi tidor memang la
En. Papa kerja malam kan
Tinggal la Mamma sorang2
Layan citer mayu yang mak dia kaki jantan tu
Dan satu lagi, lepas 2 hari tak ada entry barukan
Jom layan entry Mamma yang kejam dan sangatt emo
Pastu panjang gila babas

Mata tengok TV
Tapi pale duk teringat tadinya hal

Hari ni memang sangat letih
Mana taknya
Seawal 6.30 pagi dah bangun sapu rumah
Buat nasi goreng untuk diorang sarapan
Sebab Mamma ada program
Sempena Sambutan SUKMA kat Melaka
Peringkat DUN
Mamma tukang jaga pertandingan mewarna dan cabutan bertuah

Lepas tu pukul 1.00 petang lak
Lari ke Alor Gajah member sekolej kawen
Jauh beb dari Klebang ke Alor Gajah!

Pastu dalam pukul 3.00 petang cenggitu
Layan JUSCO Member Card Plak
Habes duit Mamma lah!

Balik aje terus bawak Kimi ke Playground yang baru siap kat Taman Mamma ni
Pastu balik nak masakkan untuk dinner plak!
Tu lah Papa..ajak dinner luar tanak
Lagi lak hari ni kan Father's day
Huh
Letihnyaa

Tiba time nak makan
Ni lah ceritanya
Mamma masakkan Kue Teow Hong Kong (kot!)
Taruk dalam mangkuk untuk Mamma dan En. Papa
Kimi lak seboleh2 nak makan nasi goreng pagi tadi
Tapi masih elok la
Mamma cakap tunggu dulu Mamma siapkan masak dulu
Nak makan jugak tapi Mamma dah panaskan dah
Sabar lagi
Sekali tu dah siap
Mamma hidangkan 2 mangkuk Kue Teow Hong Kong yang kononnya tu
Sekali Kimi nak jugak
Ok fine!
Mamma amikkan mangkuk kecik
Tarukkan yang Mamma punya sikit kasi kat dia
Sekali Kimi cakap

Alaa....Kimi nak yang pinggan Mamma jugak (arahan)
80 kali dia ulang nak yang Mamma punya
Aduh hangin jugak
Mana boleh sebab mangkuk Mamma punya heaven gila
Sebab lainnya...kalau Mamma kata tak boleh
Payah la nak boleh
Dan Mamma punya prinsip
Mamma takkan kasi semata-mata nak diamkan Kimi dari menangis..learn!
Biasanya Mamma akan kasi bila Kimi dah diam dari menangis
Masa ni heaven la kot Kimi rasanya

Dah la letih
Tengok pinggan dalam sinki lagi la..
Masa tinggal pagi tadi sebijik aje rasanya
Lepas balik plak kenapa sampai nak penuh sinki??!!

Ni yang buat aliran darah dalam badan tak berapa nak elok mengalir ni
Kimi dah start menangis dah buat perangai
Mamma dah tensen
pooookkk!!!! Mamma tepuk mulut Kimi
Makin kuat lak
Suara dia dah satu taman dah ni
Semakin letih rasanya

Sekali Kimi buat perangai dia kencing dalam seluar sikit
(time buat perangai selalu sangat macam ni)
Dalam besar duit seposen basah nya
Tapi kadang Mamma rasa Kimi sengaja!
Sebab dia dah pandai cakap nak kencing ke ber*k!
Warrghhhh


Bayang kan kalu sabtu ahad kalu sehari dalam 4-5 helai baju tukar
Gara2 terkencing sikit dalam seluar
Kalu suruh kencing sesaja je haram dia tanak!
Hah time camni memang tempah cubit la Mamma rasa kan..
Mana tak tambah bengkak sakit pinggang gua beb!
(tetiba plak jadi gua)

Time macam ni la Mamma betul2 dah naik hantu
Sekali Mamma cubit dia
Tepuk mulut Kimi
Pastu tak cukup dengan itu dan ini
Mamma tambah lagi debik kat lengan dia

Bawak masuk dalam toilet
Pegang dia cengkam-cengkam
Geramnya pasal

Pastu masa basuh kencing tu
Boleh lak Mamma cubit boboi dia
Sambil tu Mamma meraung macam orang histeria!
Pastu cubit kaki dia
Lagi dan lagi
Masa tengah geram kan

Kimi lak meraung terus dan terus
Tanpa ada sebarang ucapan MAAF dari mulut kecil tu
Selalunya macam ni la bila kena pukul

En. Papa diam aje sambil makan tanpa rasa
Tekanan gua beb tengok keadaan ni!
(hamek ko.. gua lagi)

Bila semua dah reda
Dah tak ada apa nak buat selain layan TV kan
En. Papa pun dah pergi kerja
Rasa sayu datang plak bila tengok Kimi tengah main sorang2 tanpa adik :p
Macam tak ada apa yang berlaku tadi
Sangat gembira gitu!
Pastu Mamma panggil Kimi

Mamma : Kimi mari sini, meh Mamma tengok Mamma pukul Kimi tadi
Kimi : Sakit tauuu (selalu nya macam ni la kalu Mamma tanya soalan di atas)

Sambil tunjuk kat mana kena dera tadi
Ok fine sekali lagi..tak ada kesan
Sekali terjumpa kat kaki..

Waaaaa..kejamnya Mamma
Tapi..

Mamma : Mamma cubit tadi ke? (rasanya macam tak kuat sangat tadi)
Kimi : Iyerlah..sakit tauuu (Mamma tau sayang)
Mamma : Dah tu Kimi degil sangat tauuu..
Kimi : Kimi mintak maaf ye Mamma..Kimi buat Mamma marah tadi
Mamma : ~diam~

Perghhh dengar ayat di atas, gua terus (gua lagi skali)
Waaaaarrgggghhhhhhh
**google

Siyesss Mamma meraung kuar air hidung lagu tu..
Kimi sambung cakap lagi

Kimi : Kimi mintak maaf tau..tauuu..Mammmaaaaa...mintak maaf tauu

Kimi memang selalu minta maaf masa aku tengah tenang
Dan selalu sangat2 minta maaf time nak tidur dan waktu yang hening2
(Macam orang besar kann?? siyesss)
Dan TAK PERNAH minta MAAF time dia kena sebat masa buat salah!

Bila Kimi tengok Mamma meraung dengan air mata menjejes-jejes
Dia pun menangis jugak sambil mintak mahap

Mamma : Yerlah..lain kali Kimi tanak degil lagi..
Kimi : Okey la Mamma
Mamma : Kimi, Mamma pun nak mintak maaf jugak sebab pukul Kimi tadi tuuuu

Untuk pengetahuan korang
Mamma pun selalu sangat mintak maaf dengan Kimi
(korang2 kan jangan segan jatuhkan ego sket kat anak ke adik untuk minta maaf kalu kita yang salah)

Kimi : Yer la Mamma..Kimi sayang Mamma tau
Mamma : Mamma pun sayang Kimi sangat2

Kimi terus main game kat laptop yang memang ter'ON' dari tadi lagi
Tunggu Mamma blogkan entry
Sampai sudah...

Korang mesti cakap Mamma kejam kan
Yerrr...Mamma mengaku sangat
Dan ini bukan yang pertama untuk Kimi :(
Mamma bukan Mamma yang terbaik untuk anak kecik macam Kimi
Yerla...dengan kes kecil macam kat atas tu pun
Boleh jadi gila macam hantu naik hantu
Mamma sangat tidak sabar orangnya
Sangat garang orangnya
Time Kimi buat hal aje tambah dengan pakej2 persekitaran sekali

Kimi sangat lasak dan sangat nakal
Ezey dan Suriyati sangat arif dengan kebuasan Kimi
Sebab diorang pernah jumpa Kimi
Bila kimi melompat-lompat dan terkinja-kinja..non stop!
korang tak percaya??? Sila lah percaya

Tapi kalu Kimi sangat baik
Mamma adalah orang yang Kimi paling dan sangat suka..
Dan Kimi adalah anak yang paling baik pernah Mamma ada
Sumpah!
Kimi sentiasa ucapkan kata sayang Mamma etc
Seperti Mamma tidak pernah melakukan kekejaman ke atas dia
Kenapa erk..
Sebab Kimi sangat pemaaf orangnya
Sebab tu dia mudah lupa apa yang Mamma pernah buat kat dia
Mamma pasti!
Dan lepas minta maaf biasanya dia sangat gembira bila bermain

Untuk Kimi..
Mamma sangat sayangkan Kimi like crazy
Sangat sangat
Tak ada tandingan
Cuma mahu yang terbaik untuk Kimi
Itu saja
Cuma mungkin cara Mamma sangat kasar dan keras
Tauu sangat!!!
Banyak lagi cara yang elok dan sesuai untuk mendidik anak kan??
Tauuu...Mamma tengah berusaha untuk berubah
Setakat hari ini, bila satu hari suntuk Mamma tak tangankan Kimi
Mamma rasa success gila
Tapi 2-3 hari datang lagi tabiat pukul Kimi dengan tak sengaja tinggal kesan
Adehhhh...

Kimi..Mamma cuba untuk jadi Mamma yang sangat-sangat sabar
Dan yang terbaik untuk Kimi
Selalu berdoa lepas semayang tau... :(

12 Tukang Tambah:

alinac lover on June 6, 2010 at 3:25 AM said...

sebak sat~ :(

IMAN'S UMI on June 6, 2010 at 12:48 PM said...

Bergenang air mata saat membaca en3 ni...xpelah, jadi ibubapa ni mmg kena ada ilmu, sama2lah kita improve diri jadi ibubapa yg baik...mmg kdg2 kena gak bagi pengajaran then anak akn tau mana yg baik mana yg x...kita dulu pn, mak ayah ada pukul gak bila kita nakal kn?

Mamma on June 7, 2010 at 9:04 AM said...

alinac : masa taip entry ni mmg tgh sedih gak

Umi Iman : ada kesan tak mak ayah kita pukul? rasa ada jugak kan umi kan..hehe

IMAN'S UMI on June 7, 2010 at 11:21 AM said...

Maunya xde, berbiratla...arwah ma mmg garang, main rotan, arwah ayah jrg2 garang, skali garang kena paip getah tu...erghhh...sape suh degil + nakal?

IMAN'S UMI on June 7, 2010 at 11:22 AM said...

Maunya xde, berbiratla...arwah ma mmg garang, main rotan, arwah ayah jrg2 garang, skali garang kena paip getah tu...erghhh...sape suh degil + nakal?

nasikputeh on June 7, 2010 at 11:22 AM said...

so sweet la..

syg anak tgn2 kan.. tapi kene cium2 kan jgk..

NichKhun on June 7, 2010 at 12:00 PM said...

ala sian kat kimi.. best la kimi.. kecik2 da paham da kan mama.. btw kimi neyh bape taun mama?

Muhammad Rafhan on June 7, 2010 at 12:11 PM said...

terharu baca entry ni..mamma buat pon untuk kebaikan kimi jgk. :)

Mamma on June 7, 2010 at 12:12 PM said...

umi iman : tu la psl..ckp psl paip getah kan..kimi pun penah makan paip getah sbb pepagi lagi nk mandi g skul wat perangai lam bilik air..lps mandi ada jalur lebar lg..igt pelahan je..(manjang je pelahan)..terus sapu ubat..kadang pikir sian sgt sbb selalu kena sebat..huhu tapi hati tak tahan tul la..tangan plak laju je.pastu nyesal cam nak gila

Mamma on June 7, 2010 at 12:17 PM said...

nasikputeh : selalu amal peluk kat dia..tak pun sengaja action duduk jauh2 pastu berlari mcm scene turun bas terus berlari peluk mak yg lama x jumpa..kekdahnya :p..sbb tu kimi rapat sgt dgn mamma walaupun slalu kena tibai ngan mamma dia..

nichkhun : umur dia 31/2 taun..

muhammad rafhan : takde tujuan lain slain semuanya untuk kebaikan..tapi saiko lah lepas pukul dia..

cIksue on June 7, 2010 at 12:24 PM said...

sangat2 bngga ngn mamma
sekarng nih,jrang ibubapa yg mintak maaf selpas marahkan anak2
mmg sgt salute ngn mama
ciksue,amat2 sebak baca entry mamma nih
takpe,kimi mesti faham,knapa mamma marah.mamma kan sygkan dy.;)

Mamma on June 7, 2010 at 12:34 PM said...

ciksue : biasanya kimi tau kenapa mamma marah..kalu tanya mesti dia blh je jwb sbbnhya kenapa eg:kimi nakal sgt..sbb tu mamma sebat, sbb kimi panjat2, sbb kimi sepahkan rumah sbb etc la..sbb byk hal dia buat kan smpai kena sebat dan paling tidak kena marah la kan

 

OOH HATI MAMMA Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | web hosting