Friday, August 13, 2010

HAI VIETNAM!!

Hati Mamma at Friday, August 13, 2010
Assalamualaikum w.b.t
Dan salam muhibbah
*sejak2 demam lama ni, tu yang baik sangat2 tu :p

Tenang je hati jawab salam Mamma
Lama sudah tak update blog

Pada budak yang panggil Mamma beliau tu
Mamma tak ke mana-mana
Cuma melayan kan demam melepek selama hampir seminggu
Tambah lagi Mamma skang ni berniaga kat PARAM Cheng, Melaka
Mamma buat Nasi Kerabu
Dengan Nasi Dagang Asli Terengganu
Tapi Nasi Dagang dah kena stop hari ke-3 PARAM
Coz takde banyak permintaan

Setakat 10 orang je yang mintak sehari
Tak payah la..
Mamma konsentret Nasi Kerabu je lah
*Post Nasi Kerabu PARAM akan menyusul
Okay jom layan pasal Vietnam
Hari tu kan ai kecoh nak fly ober the sea kan
Padahal bukan jauh mana pun..kecoh je lebih
Ni lah nak cerita
Iman's Umi sila konsentrate hahaha

Kita puasa Khamis (11 Ogs 2010) lepas kan
Isnin (8 Ogs 2010) kitorang sefamily fly ke Vietnam
Saja holiday ke sana

Mamma bawak Mak sekali
Saja la nak suka kan hati orang tua tu
Yang mengikut sekali adalah adik yang paling kecik tapi beso gedabak dah
Kerja Nurse kat Sabah bah!

Ni masa nak check in ni
Kimi suka duduk macam tu

Flite delay sampai 2 1/2 jam
Patut fly 2.55 petang
Tapi sebab masalah teknikal
Kitorang fly dalam pukul 5.30 petang
*Ezey kata ada voucher dari AA kalu delay, Mak duk tunggu2 gak ni tapi haram tadok lag
i cadang2 hati nak fly ke ostolia pulak guna voucher tuh!! MR jom la hahahaha
Bosan menunggu flite
Masing dah melayan phone je
Hai mak! sms dengan sapa tu
*maklom la ayah Mamma dah tadok. Alfatihan

Gambar ni amik masa hari ke-2
Terkejut beruk ai tengok wayar2 berselirat tu
Mula dah terbayang
Kalu renjatan
Pastu karan dia berjalan je menuju ke tiang2 lain yang sama rupa je kekdahnya
Aduuuuu
Gilos!



Bangun tido siap2 je terus turun hotel
Kat sana pukul 6.00 pagi dah terang benderang cam pukul 8.00 waktu mesia
So kena la bangun seawal 6.00 pagi
Lagi pulak sebelum pukul 6.00 pagi pun
Jalanraya diorang sangat la sesak dan bising dengan bunyi2 hon
Penggunaan hon yang sangat maksimum

Dah turun hotel sempat posing2 kat tepi jalan raya
Sebenarnya nak amik gambar jalan depa je
Banyak gila motor kat sana



Ni la adik ai yang paling kecik tapi gedabak ni
Hahahaha
Kimi kat belakang dia



Lepas posing kat tepi jalan dorang
Kitorang jalan kaki nak pergi makan
Makanan halal kat sini sangat la payah beb!
Pastu mahal 3 4 kali ganda harga kat Mesia!

Yang depan skali tu Kak Zaida
Tourist Guide kitorang masa kat sana hahahaa
Tak ada la
Dia sepupu Ezey yang bertanggungjawab meracun ai ke Ho Chi Minh
hahaha
Sajala dia tolong bawak pusing2
Nasib baik ada Kak Zaida tau
Kalu tak payah gak

Flite balik Kak Zaida ni hari ke-2 kitorang kat sana
Jadi pagi tu sempat la dia bawak pusing2

Posing depan restoran pulak
Masa ni tak bukak lagi
Kak Zaida pun skali posing la
Mamma bantai pakai selipar jepun je
Senang ai nak jalan kan

Lepas makan pagi kitorang masuk pasar diorang
Tah apa nama lupa dah
Dalam ni macam2 ada
Toy, baju bajan, cotton, chiffon, gaun, pinggan mangkok ayun etc

Barang2 pelesu pun banyak macam beg LV, Coach, etc yang international brand nya!
Tapi harga buleh tahan
Makan ratus jugak la
Tapi gred dia baik sket dari barang pelesu kat Mesia
Mungkia gred A+ jugok

Lepas shopping dah terbanting kat hotel balik
Mamma pulak selsema pastu rasa nak demam
Rehat jugak barang 3 4 jam

Pukul 5 turun balik ronda-ronda pusing bandar Ho Chi Minh



Mak ai dah tukar baju plak
Dah rimas agaknya
Tukar jubah senang nak langkah katanya



Hari ke-3 plak
Kitorang naik beca ni
Jakun memang jakun
Keter lembu kat Melaka
Haram aku tanak naik!
Kan dah kena tipu
Tragis sket kali ni
hahhaa

Masa mula2 deal
Dorang kata 15 000 Dong (matawang dorang la)
Dalam RM 3-4 cam tu la skali pusing
Makan kitorang amik la 4 beca

Masa tengah pusing ni best la
Duk kat tengah2 kesibukan dorang
Tapi Sebuk2 pun tadok nampak lagi eksiden!
Skill tinggi betul sorang ni


Masa ni kat Saigon River
Biasa aje
setakat sungai berkerak tu
Kat Mesia banyak

 
 







Tempat last skali kitorang pergi ialah
War Muzium
Banyak la info pasal dorang perang ngan Amerika dolu2

Mak pun nak jugak
hahaha


Kalu duk dalam peta
Kitorang kat sini lah!
hehe

Skali masa time bayar
kitorang kena 1 500 000 Dong!
Bab* tul kan
Tadok masa nak gaduh2
Sebab masa tu jam dah11.30 pg
Kitorang kena check out jam 12.00 tghr
Nak jalan balik hotel lagi

Korang darab la
1 500 000 Dong * 4 beca
Kitorang tadok Dong sebanyak tuh!
Jadi kitorang kasi USD50 untuk satu beca
Darab la 4 beca
Maka dah USD200 kan
Korang convert la sendiri ke RM
Dekat RM670++ kitorang bayar untuk 4 beca selama 1 1/2 jam
Habis!!!

Tak pe la
Redha je la
Rezki tuhan di mana2

Dekat hotel pulak
Mak Cik Cleaner ni suka sangat kat Kimi
Siap kasi belon lagi
Tapi belon tu Mamma dah campak mana tah masa kalut nak kemas
Baju bajan kat hotel
Sebab masa tu dah dekat 12.oo tghr dh

Jadi Mamma amik la gambar Mak Cik Cleaner ni
Speaking haram tatau
Jadi Mamma guna bahasa isyarat cam orang bisu kekdahnya!
haha

Kimi letih sangat sampai tertidur
tunggu teksi kat lobi hotel nak ke epot plak

Tamat sudah kisah Vietnam
Eh lupa nak story
Korang perasan tak kebanyakannya
Gambar Kimi adalah berdukung

Tak tau kenapa
Dia asyik mintak dukung je
Sampai Mamma cari stroller
Tapi haram stroller tadek jual kat sekitar tu
Sampai kitorang bergilir-gilir dukung dia
Kecikt2 budak takpe

Dari turun hotel sampai la naik hotel semula
Dia duk atas dukung je

6 Tukang Tambah:

-NiD's- on August 20, 2010 at 4:53 PM said...

mama...kan apatuh..kimi takut tngk org hong chin min....gebu-gebu sngt...weih, awat penarik beca tuh men tippU..hentak jaa dia...cHOmei laa ang MAMA...mata BoOlaatt..sukaa tgk ang pakai bj Pink Tuh

Mamma on August 23, 2010 at 9:58 AM said...

tadok masa dh nk hentak
dh nak check out sesgt dh masa tu..
lain kali aku g lagi..aku tahingin dh naek beca depa..
naik kete lembu lagi bess kat melaka neh :p

makcikrehan on August 24, 2010 at 12:53 PM said...

huwaaa... mahalnyer nyah ko kena!

Mamma on August 24, 2010 at 1:31 PM said...

makcik rehan : warrghhh smapi hari ni aku terkilan hacik!!! tekenang2 asernyaaa :'(

alinac lover on September 18, 2010 at 5:53 PM said...

BESH NYA DPT P JALAN2

Mamma on September 18, 2010 at 10:59 PM said...

mmg sonok tp awas jgn smpai kena tipu :((

 

OOH HATI MAMMA Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | web hosting