Wednesday, January 6, 2010

PENJAGA BARU KIMI

Hati Mamma at Wednesday, January 06, 2010 1 Tukang Tambah Links to this post
Pagi tadi bangun tak susah sangat pulak tapi tetap kedengaran tangisan kecil dari Kimi...sampai WONDERKIDS, Mamma usha baik pengankutan hala balik untuk Kimi dari Mrs Principal..dia kata boleh hantar kat kawasan Lereh, 2 minit dari PID Mamma..hantar sampai tangga rumah penjaga baru Kimi...okeh stat guna van balik hari ni jugak! menuju rumah penjaga baru Kimi.. berkenaan dengan penjaga baru Kimi ni plak, nama dia Kak Linda (Kimi panggil Cik Lin saja)...semalam petang Mamma ada pergi tanya Kak Linda ni boleh tak jaga Kimi sekerat hari je sebab pagi ke WONDERKIDS..Kimi lak asyik nangis je tanak ngan Cik Lin tu sebab nak Mamma....nasib baik Kak Linda kata boleh, kalu tidak tepaksa la Mamma bawa Kimi masuk PID lepas waktu sekolah...So hari ni bermula penjagaan terhadap Kimi dan Mamma tak sangka start naik van hari ni jugak (ekspressnyaa)..tu tak spare baju sebab cadang asalnya Mamma pergi ambil Kimi balik sekolah kemudian balik mandi, Mamma rehat jap dan pukul 3.00 ptg Mamma bawa Kimi ke rumah Cik Lin, so tak payah bawak baju persalinan la kan...Kimi dah mandi kat rumah...rupanya boleh naik van hari ni maknanya Kimi terus ke rumah Cik Lin tanpa bawa baju spare...lunch tadi terpaksa la Mamma bawakan baju persalinan Kimi kat rumah Cik Lin, risau gak Kimi nampak Mamma dan nangis-nangis nak Mamma kan...tekaan Mamma meleset, tak menangis langsung, asyik main je ngan anak Cik Lin yang ada 4 orang itu..lunch tak jumpa tapi untuk hari ni saja dapat jumpa la sebab hantar baju yang tiada dalam plan asal kan...petang masa ambil Kimi lak..nampak semuanya berjalan lancar dan ok..alhamdulillah syukur sebab dipermudahkan segala urusan Mamma....selesai satu balak!

Tuesday, January 5, 2010

WONDERKIDS LAGI

Hati Mamma at Tuesday, January 05, 2010 0 Tukang Tambah Links to this post
kSehari dua ni memang tadek keje lain la Mamma, asyik duk bercerita pasal Kimi dengan sekolahnya saja..korang yang baca sila la tahan tekak kalu-kalu rasa naik mual ke apa yerks..hehehee..pagi tadi baru Mamma rasa macamana susahnya nak bangunkan anak pegi sekolah..aiyakss...Kimi tanak pergi sekolah hari ni katanya..amboiii dia ingat sekolah tu sekali pergi je ke dalam setahun..kalau orang lain hari pertama dah rasa susah bangunkan anak, tapi Mamma terasa bila sampai hari kedua..pelik betulla...macamana nak pergi kalau dah malam tadi bantai tido dekat kul 12.00 malam..asyik tengok cerita Cicakman sajerk...mengantuklah nak bangun pagi neh..Siap nangis merayu bagai dah..kekeke...Mamma paksa jugek la..bangun kan dia dukung pegi dapur dia boleh berlari pegi dapatkan katil lagik...sabo je la...Lepas mandi, Kimi sarapan 2 biji telur rebus tanpa kuning telur..dengan air milo tapi dia tak minum..telur yang rebus memang peberet dia ah..



Erkkss..alhamdulillah..tanak pegi sekolah tapi makan habis!


Dalam kereta diam jerk..moody..


Teacher Mary tengah pujuk dia..diam jerkk..
Masa amik Kimi balik plak..
Teacher Mary cakap..
Hari ni belajar dot dot dot lepas tu sambung la jadi bulat ke...petak ke apa ke..
Alah silibus Mamma masa stendet 1..kekeke tapi budak skang 4 taun dah buat..
Saya rasa Kimi ni anak manja la....belum habis ajar lagi, Kimi nak buat..siap meronta-ronta lagi..(aiyaksss anak aku, manja ke Kimi ni..selalu kena tibai ngan Mamma)
Dah kasi buat...nak buat lagik..ayoooo..dia ni overactive la...
Mamma cakap..dia memang macam ni, tak sabar-sabar..
Ye lah..tak sabar betull...sambil Teacher mary sengih (aiiyaakkkss Kimi)

JANJI SEMALAM

Hati Mamma at Tuesday, January 05, 2010 0 Tukang Tambah Links to this post
Mamma dah janji nak upload kan gambar Kimi masa hari pertama kat WONDERKIDS...ye ah semalam Mamma nak up kan gambar tu tapi tak boleh nak bluetooth lakss..Jom layan..

Kimi makan nasi goreng...nampak real jerk padahal 2-3 suap je makan..
Makan bersama milo..


Jom pergi sekolah..
Suka tu suka jugak..tapi Mamma tengok cam gemuruh pun ada jugekk..


Kimi di bawa oleh Teacher Angeline masuk dalam kelas...
Sebelum masuk kelas, sempat dia terjah kat papan gelonsor WONDERKIDS tuh!

Time nak balik..
Masa Mamma datang Kimi tengah main gelongsor dengan memakai sependerr sajerkk..
Kalau korang perasan orang baju purple tu..
Dialah Mrs Principal WONDERKIDS..tengah pegang seluar Kimi..
Mamma ingatkan apa, rupanya Kimi saja tanggalkan sebab butang getah pinggang dia tercabut..so longgar, senang keje Kimi, dia bukak terus saja tanpa mengira orang tengok dia tuh..sapa la ajar nehh..


Ni ler ida SPIDERMAN STICKER yang Mamma cakap tu..
Tanda penghargaan sebab tak menangis dari WONDERKIDS..
Sampai rumah jer, mandi makan kendian tidur..



Petang sikit bangun, main kat kawasan belakang rumah jerk..
Jatuh kat jalan tar..dah belekuk kepala lutut tuh..kena kat tempat luka lama..belum sempat luka lama kering, tindih luka baru lagik...aiyok

Monday, January 4, 2010

HARI PERTAMA KIMI KE WORDERKIDS..

Hati Mamma at Monday, January 04, 2010 0 Tukang Tambah Links to this post
Pelik Mamma ni....tak risau sangat Kimi nak pegi tadika hari ni....Mamma tak risau dia menangis ke, tak biasa ke, takut ke apa ke....cuma satu jerk yang Mamma risau sangat-sangat..takut MELEPAS DALAM SEPENDERR...erkssss....yang ni Mamma cukup-cukup risau sebab Kimi kan baru jer PAMPERS FREE...so masa hantar dia, Mamma duk pesan sampai beribu-ribu lemon dah lam kereta kalau nak kencing ke b**** cakap kat teacher...dan Kimi lak beribu-ribu lemon cakap OK LAH!..Kimi lak lain halnya, semangat lain macam anak Mamma sorang ni nak ke Tadika..bangun awal..7.00 lebih gitu dah terpacak kat dapur memeranjatkan Mamma tengah buat nasi goreng untuk makan jap lagik..Lepas je goreng nasi tu..Mamma mandikan Kimi..dalam duk ghairah nak ke Wonderkids, Kimi cakap..Mamma..Kimi tak nak ke sekolah lah..slow je bunyi dia...hehehe Mamma cool jerk...takkesah....pastu Mamma jawab..Okeh! tak payah pegi sekolah lah! (suruh sungguh-sungguh neh!)...Kimi jawabb..Nak..Kimi nak pegi sekolah Mamma..nak nangis lak...(hik hik...menjadik pon..Mamma tau dah ko Kimi...apa yang Mamma tak kasi sangat-sangat, tu la yang ko nak buat sangat-sangat...keh keh keh)...lepas mandi sarapan terus gi Wonderkids..lepas hantar Mamma terus blah balik rumah dah..tak tunggu-tunggu dah macam parents lain..Kimi lak macam takder pape jerk yang berlaku..duk ghairah main buaian ngan gelongsor yang WONDERKIDS sediakan..yang buat Mamma tak risau bukan la sebab tak sayang, sebabnya Kimi ni dah biasa dengan keadaan ni mula dia dari lepas pantang lagik..asyik duk ngan orang tak pun nursery....gambar tadok sebab phone Mamma tak boleh BLUETOOTH dengan laptop hangit neh...sakit perut gamaknya dorang neh...Lain kali Mamma masukkan gambar Kimi 1st day at Worderkids...Tapi sebelum tuh nak story sket, Kimi dapat sticker SPIDERMAN yang ditampal kat baju menandakan Kimi tak menangis masa kat WORDERKIDS...huh agak dah kompom tak nangis nyerk..

Sunday, January 3, 2010

PERSIAPAN KIMI

Hati Mamma at Sunday, January 03, 2010 0 Tukang Tambah Links to this post
Esok nak stat sekolah dah..rambut Kimi belum gunting lagi...Papa lak kerja..nak tak nak Mamma gak la yang kena bawak Kimi pegi gunting rambut... Masa last gunting hari tu masa nak raya 2009..sekejap lak panjang rambut Kimi ni..biasanya setaun skali je Mamma gunting kan..tu pun masa nak raya jerkk...ni baru berapa bulan gunting, ye ah raya kan bulan September/Oktober 2009 tu hari kan??..( ye kerr??..Mamma dah lupa la pulak..)..Datang jerk orang punyalah ramai..Kimi dah naik boring menunggu sampaikan dia cakap asyik orang jerk..Kimi plak la!!..cantik mukee!!..datang lambat nak dulu..(Mamma cakap lam hati jerkk)..kat luar Mamma kata syyhhhh!!!..tak mau bising la Kimi..(separuh bebisik hokeyy)

Kimi tahan gelak sebab geli..




Tarra dah siap..
Esok leh sekolah!

Saturday, January 2, 2010

CERITERA 1&2 JAN 2010

Hati Mamma at Saturday, January 02, 2010 0 Tukang Tambah Links to this post
Erkksss...sila la korang tengok apa dah jadi dengan rumah hini...sangat bersepah..Rasa letih semalam tak hilang lagi..harini (1Jan2010) macam asal balik rupanya... Hakimi kena selsema..hingus siap meleleh-leleh..kesiannyek..Kimi pergi amik kain dan lap sendirik hingusnya...siapa cakap Kimi rasa nak demam la Mamma!..aiyaks!! aku try gak rasa dahi dia panas ke tak..tak panas ponn..selsema saja..apalagi..Mamma kasik la ubat selsema yang sediada kat peti ais..



Sememangnya Kimi kalau bermain dengan toys nya sangat ralik...(macam tak payah ada kawan pun tak apa..)
Dah selsema macam-macam la order dia nak..
Mamma nak makan kopok!..Isk mana Mamma nak carik kopok ni..mana ada lam stok!
Mamma Kimi rasa nak makan megi la..Huh yang ini ada tapi tak payah la kot...
Terus merengek nak makan megi sebab dia dah buka drawer yang ada megi..
Tambah plak hari ni Mamma tak masak..makan nasi goreng pagi tadi jerk yang melambak dalam itu kuali...
Yelah yelah! Mamma masakkan..sian plak rasanya..


Tengah masak megi, Mamma suruh dia makan biskut keju masin dulu
Sambil dia menunggu dan mengunyah biskut tu..mata dah tak tertahan-tahan nak tutup..
Ye ah..dah pekena ubat kaler kuning tu (selsema)..macam ni la gaya Kimi..tapi mulut tetap mengunyah biskut keju masin itu..
Mamma sempat tanya..tak payah masak megi la..Kimi nak tido nanti sapa nak makan??
Kimi nak makan megi la Mamma..
Masa Mamma amik gambar ni..sakit perut Mamma duk tahan gelak tengok muka dia..
Sambil tunggu megi masak tu..


Lepas jerk megi masak..bulat semacam mata Kimi ni..
Dah macam syiling 50 sen pun ada Mamma tengok..ka ka ka
Tapi lepas makan megi terus tido la deyy..sampai 6.10 petang..huk huk huk siann..


Dan hari ni pulak (2Jan2010)..memang tadek perancangan langsung nak keluar..lepas masak tengahari (siap makan hokeyy)..rasa nak bawak Kimi jalan-jalan pergi mandi pool kat Taman Buaya@Ayer Keroh..sampai jerk sana hujan plak..mana besh tambah lagi mengenangkan Kimi masih lagi selsema..so trip kali ni tak jadi la..patah pergi Melaka Mall..tengok movie plaks..CHIPMUNKS...tengok jadual wayang kul 5.00 ptg tapi jam kat tangan baru jerk kul 4.00 petang..Mamma ajak Papa pegi ke Mahkota Parade sebab Mamma tak suka sangat suasana kat Melaka Mall..Kitorang blah ke Mahkota Parade...sampai jer Mahkota Parade, tunggu Papa kat Playground McDonald sementara Papa dapatkan tiket..Kimi berseronok la apa lagi..


Tadaaa..ni dia tiketnya tapi pukul 6.15 baru start..
Tapi Mamma tak kesah sangat-sangat sebab bukan kat Melaka Mall..
Tu tiket tu tah cerita padayappa mana tah..tesalah cetak..dia cancel guna pen dan tulis nama CHIPMUNKS pun guna pen..
Nak jimat ke hape wooiiiitt!!!!....



Dah dapat tiket kitorang baru makan, tapi tak banyak la sebab dah makan kat rumah tadi..
Beli Happy Meal sajerk tuk Kimi dapatkan mainan..Papa cuma makan French fries sajorkk..
Nak habiskan masa menunggu kat sejam, malas nak jalan kat Mall..
Terebang...terebang..terebanggg..(terbang lah!)..Kimi kusyuk main ngan toy Happy Meal..




Dah sampai kat cinema, kitorang menunggu lak kat ruang legar nak masuk panggung lakss..
Kimi siap merangkak, berjalan berlari dah..



Dalam panggung, Kimi macam-macam gaya tengok CHIPMUNKS tuh!..
Duduk..lepas duduk berdiri lak...terjah duk atas riba Mamma pun ada..
Balik jer rumah, Kimi sepahkan toys dia lam bilik lak..lepas sepah..
TIDORRR..
senang betoll lah!
 

OOH HATI MAMMA Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | web hosting