Friday, March 30, 2012

MACAM-MACAM DALAM SEBULAN

Hati Mamma at Friday, March 30, 2012
Sebulan dah tak update blog

Banyak perkara jugak yang berlaku

Terutamanya hal-hal pregnancy Mamma


Masa checkup bulan 2 lepas

Mamma naik 3kg sebulan

Penangan makan mee goreng kat kedai setiap hari ;p

Lepas tu perah limau masam2 ;p

Start hari tu Mamma terpaksa menanggung bahana pulak


Mamma dah minum air gula seawal kandungan 15minggu

Lagi seminggu nak 4bulan



Dan pulak


Setiap minggu 2x kena ulang alik klinik untuk check tekanan darah

Kalau pergi checkup boleh jadi sampai 3x seminggu ke klinik

Huwaaaaaiiiii demam mak!

Dah la lambat, korang tau2 je la klinik gomen ni


Sekarang bagi mengurangkan berat badan naik mendadak

Mamma terpaksa tahan makan malam

Tapi ada jugak terlepas 2-3 kali dalam 3mggu ni ;p

Ni semua atas nasihat Sue Jusoh

Nasib baik ada geng pregnant

Thanks Sue :)

Dan sekarang berat naik tak mendadak lagi

Naik lah jugak tipu la tak naik hehe


Perihal mabuk pulak

Masuk je minggu ke 16 (4bulan)

Mabuk seolah2 menjauhkan diri

Cuma sikit2 je lagi nak hadap


Tapi ni nak masuk 5bulan dah usia kandungan Mamma

Terasa seperti dah tak ada mabuk

Cumanya kemalasan tetap setia dalam diri

Dan badan pulak cepat penat

Tapak kaki cepat sakit kalau berdiri lama2


3 minggu lepas

Asthma Mamma agak teruk

Salah satu sebab Mamma kurang aktiviti di alam maya

Sampai pergi berubat homeopathy

Sebab dah banyak sangat makan dadah tapi tak baik2 gak

Takut nanti effect kat baby

Sebelum apa2 xelok Mamma amik alternatif lain dulu :)


Dari scan klinik tersebut,didapati buah pinggang Mamma agak bengkak

Kerana Mamma kurang minum air masak

Dan selalu minum minuman 3 in 1 kat opis

Mungkin sebab mabuk, air masak pun rasa payau ;p




Lepas tu doktor homeopathy kata

Ada tanda-tanda nak kena batu karang

Tapi baru lagi dan sangat kecil serta berbentuk kristal

Belum lagi menyerupai batu



Doktor nasihatkan supaya Mamma minum air masak banyak2

Kalau boleh 1.8 liter sehari

Sebab takut, Mamma minum air sebotol besar sehari

Siap bawak opis sekali ;)

Mesti lah takut kau

Gila ko tak takutt!!


Bertapa Mamma tak sihat mengandung kali ni

Rasa letih sangat2

Tambah penyakit baru

Semoga Mamma sentiasa redha dan bersyukur



3hari lepas

Mamma call Doktor Homeopathy tu

Untuk sambung ubat asthma, bengkak buah pinggang dan batu karang
Dia kata buah pinggang dan batu karang sudah beransur baik

Ada sikit lagi


Teruskan makan ubat dan minum air masak kata doktor untuk kesan yang cepat

Air masak tu supaya dia dapat menolak batu karang yang bentuk kristal tu keluar

Insyaallah semoga Mamma cepat sembuh



Perihal baby pulak

Start 2 1/2 buan lagi

Mamma perasan sangat2

Isi perut Mamma (baby tu la) dia mengeras secara mengejut

Seolah2 kejang tapi dia datang xsampai 2saat

Tapi tak tau lah keadaan mengeras tadi tu di panggil kejang

Memang sekejap sangat sakit dia tu


Bila sakit tu datang

Mamma akan terkejut sangat2

Sehari 3-5x gak dia datang macam tu

Kenapa ekk????

Sapa2 pernah kena macam tu tak????

Masa pregnant kan bujang

Tak ada pulak macam ni


Harap2 tak ada apa2 la yang berlaku kat baby ni

Risau sangat2

Dan doakan sekejahteraan Mamma jugak :)

2 Tukang Tambah:

Iman's Umi on April 6, 2012 at 11:52 PM said...

SIAN MAMMA X SIHAT, SMG CPT SEMBUH YE N SMG BBY SIHAT2 JE...BBY POMPUAN KOT MAMMA...

-oP_ida- on April 14, 2012 at 10:31 AM said...

sabaq laaa mila, aku paham perasaaan hang tuh...sian hang weh....cekalkan hati keh........ Tuhlaa kan, hebat jadi ibu ni.. mcm-mcm nak kena rasa n lalui....

beter yg mengeras tuh hang refer klinik...keh

 

OOH HATI MAMMA Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | web hosting