Wednesday, May 25, 2011

PLAN C JALAN DULU

Hati Mamma at Wednesday, May 25, 2011 4 Tukang Tambah Links to this post
Nak buat macamana kan
Dah Plan C yang progress cepat
Terpaksa tangguh la Plan B
Plan B banyak sangat songeh orang yang menguruskannya

2 hari lepas pergi SSM dengan rakan kongsi gelap
Pagi2 dah terpacak kat kaunter ni

Dengan satu tujuan
Iaitu nak mendaftar syarikat
Huh nak jual apa??!!!

He he he
Nak jual tudung ler ;p
Syukur semua urusan pada hari tu sangat mudah dan licin


Kami memilih nama NURZA ENTERPRISE
Sempena gabungan nama kami
Partner Mamma nama Nurul Azura
Dan nama Mamma glemer macam biasa la tak tukar2 hahahaha
*eh ada ke nama orang tukar banyak kali ;p

Dan alamat terpaksa taruk alamat rumah dulu
Sebab sekarang ni tengah cari kedai aje
Lepas dapat kedai, kami akan ubah alamatnya kembali

NURul + ZAmila
Tu yang jadi NURZA hehehe

Perkenalkan bakal tokey2 tudung NURZA kekeke
Yang sebelah Mamma tu Nurul la
Sama umur sama baya ;p

Semoga segala rancangan kami mendapat keberkatan dariNYa
Semoga dipermudahkan segala urusan kami
Amin

*Doa2kanlah Mamma yang bakal tak ada kerja Jun nanti ni huhu
Blog NURZA akan menyusul :D

Tuesday, May 24, 2011

KENDURI KAHWIN ADIK CHEF HARUN

Hati Mamma at Tuesday, May 24, 2011 0 Tukang Tambah Links to this post
Ahad lepas pergi kenduri Chef Harun
Selebriti jugak tapi tak seglemer Chef Wan
Pada yang perasan dia, dia selalu jugak muncul kat Wanita Hari Ini
buat demo masakan
Gam
bar di bawah adalah Chef Harun
*eh apsal aku promot dia heh???


Ini
bukan la dia kawen
Tapi adik laki2 dia
Mamma datang saja la nak menyerikan majlis
beliau
Disamping isi perut tengahari yang tak masak ;p


Ada la jugak nampak beberapa rakan artis beliau datang ke majlis tu
Mamma datang dah dekat pukul 2 ptg
Yang nampak cuma Jaafar Onn dengan Huzz yang majalah URTV ke apa
* xpernah aku layan majalah sedemikian rupa huhu
Dan rakan wartawan lain

Artis lain xperasan se
bab Mamma sekejap je
Lagipun Mamma malu kalu jumpa artis-artis ni
Kalau terle
bih takut retis pulak! ;p


Tak lupa untuk peminat
hahahahaktuih!

Salam sayang dari Mamma yang sangat bz
Update entry seminggu sekali
Dah tak macam dulu
Tiga pat entry setiap hari! hahahahahaktuih lagik!
Tengah ada sangat la kan kekeke

Tak apalah
Mamma
buat mana yang mampu saja
Pada yang datang tapi tiada kunjungan
balas
Jangan marah yerk
Memang tak ada masa sangat2 tam
bah lagi line macam sil!!!
Memang lama sangat2 dah Mamma tak rayau kat
blog korang huhu
Nanti ada kesempatan, InsyaAllah

Friday, May 20, 2011

MAK-MAK PASIR EMAS MAIN BOWLING

Hati Mamma at Friday, May 20, 2011 0 Tukang Tambah Links to this post
*aishhh, Mamma tekan enter nak turunkan gambar, sekali dia jadi enter terus entry ni terpublish tanpa ada ceritanya!
Kamiorang
bersepakat main bowling dah lama dah
Tapi dapat direalisasikan Hari Wesak hari tu
bersamaan 17 Mei 2011
Yang datang tak la ramai sangat
Cuma 5 orang mak2 yang
perut buncit hot Pasir Emas aje hahahahaha
Biasa la kan, memula
buat, sambutan mestilah kureng ;p

Kitorang
buat sesuka aje
Melepaskan tension menginja sesama kami aje
Bukan tonemen ke apa pun hehe
Kak Ros bini Pengerusi Taman Pasir Emas
Dialah yang mengimul nak main
bowling! kakakakakaMain bowling kena la bawak bujang teruna sorang ni
Papa kerja!
Jugak mengimul2 nak
baling bola tu!


Sekali dapat jugak la dia baling bola tu walaupun ke longkang!
Sukahati tak terkira ko!!!
Sam
bil menjerit cayalah!!! *amboi koo
Dia baling diam2 kat belakang orang lepas baling hahaha
Tau2 satu lagi
bola tergolek kat belakang balingan bola yang pertama
Sekali sum
bat 2biji bola hahaha
*lantok la korang paham ke dok!
Ni la dia Mak2 yang perut buncit hot sangat tuh kan
Tapi Mamma menten macam biasa la tak hot la ;p

Eh, lain kali boleh buat lagi
Dengar kata nak
buat karaoke pulak ye antara kita
Okeh, set!!!

*mengimul =
beriya

Thursday, May 19, 2011

JUALAN TUDUNG DARI MAMMA

Hati Mamma at Thursday, May 19, 2011 2 Tukang Tambah Links to this post
Darah meniaga tetap mengalir dalam badan
Walaupun ayah dah tak ada
Bukan apa, memang minat pun

Itu salah satu plan b yang Mamma cakap nak buat lepas tamat kontrak Jun nanti
Malas sangat dah nak berlagu sendu dengan kontrak PID yang macam haps* ni
Eh bukan kontrak yang haps* tapi orang yang tetttt!!!
Malas ah, nanti kena saman hahaha

Sabtu lepas Mamma try nasib jual tudung kat Hotel Everly
Depan PID ni je, lintas jalan terus je sampai ;p
Sempena Mesyuarat Perwakilan UMNO bahagian
Mamma bukan orang politik, cuma tumpang meniaga saja
Janji masyuk!!!

Bawah ni gerai tudung yang Mamma buka hari tu
Tak sempat nak sangkut2 nicely macam gerai depan
Sebab dapat maklumat petang sebeleum esoknyan sebelum nak bersidang
Terus langkah langgar mana yang ada je la

Sebenarnya tudung2 ni Mamma kongsi dengan Nurul
Penjawat Pos Malaysia Berhad
Memandangkan sabtu Pos kerja macam biasa
Nurul kena jaga Kimi pastu lepak kat dalam pejabat pos
*tolong cop setem gamaknya hahahaha
Sementara Mamma pulak pergi kaut duit orang ramai hahahaha
Salah sorang kena berkorban kan Nurul kan kan kan

Gerai kami antara yang mendapat sambutan
Suka sangat sangat
Walaupun penat tapi berbaloi baloi
Syukur dengan rezeki Allah yang tak putus putus

Ini antara permandangan jualan hari tu
Masa ni tak ramai orang sebab dorang tengah bersidang
Eh tetiba Kimi muncul sambil lompat lompat depan kamera! ;p
Masani Nurul rehat, datang lepak sini
Huru hara sekejap hahaha

**Eh, mana yang nak tau
Tudung2 ni Mamma jual secara offline saja
Haritu memang jual online kat sini
Tapi sebab tak sempat nak snap tudung yang banyak sangat
Pastu malas nak upload ke sana dengan masalah line yang slow

Makannya Mamma cuma jual offline saja
Dengan menghantar ke sekolah2, klinik2, pejabat2 yang berhampiran serta kawan2
Itu pun tak menang tangan campur lagi dengan tugas hakiki sebagai penjawat awam kontrak
Tapi niat memang nak hidupkan balik blog sayangcollections yang dah lama terbiar
Cuma tunggu mood marey saja!

Wednesday, May 18, 2011

CUKUP 3 HARI 3 MALAM!

Hati Mamma at Wednesday, May 18, 2011 2 Tukang Tambah Links to this post
Bila dah kata malang tak berbau kan
Ni tetengah malam Mamma terima malang! huhu

Mak baru je sudah lap kencingan Kimi satu romah!
Basah ketiak belum reda terus blogkan saja
Yang benonya nak taip entry lain
Meh kongsi entry kencingan Kimi dulu la. Chill!!! haha

Sejak 3 hari 3 malam lepas
Bujang teruna kalu tidor je merti kencing
Apa kesss???

Tido siang, tido tengahari, tengah malam
Dibantainya kencing cukup2!
Sampai lebam urat keting Mamma terkinja2 atas tilam sebab nak serap air kencing punya pasal dengan tuala
Kalau tak tekan kuat2, nanti busuk! yaks!!

Petang kelmarin, kami tido petang lepas Mamma balik dari hospital
Mamma pulak selsema, elok la layan lalok panas2 macamni kan
Kami 3 beranak bantai la tido sebab penat
Siap tido atas tilam
Mana nak layan tido depan tv kan ekeke
Sekali petang tu dibantainya kencing
Sebeban berangkut dengan cadar dan comforter

Malam tu jugak dibantai lagi sekali kencing
Sebeban jugak cadar dengan comforter

Yang petang belum pun jemur lagi
Sihat lagi dalam washer
Nak kena basuh lagi sebeban

Ni baru pukul 11.25 malam
Dibantai lagi kencing
Kalau takat duduk diam atas katil pastu panggil Mamma tak apa la jugak
Di harung nya satu romah sebab nak datang kat Mamma yang dekat hall
Tangan tekepit2 kat boboi, nak kencing katanya
Mau tak satu romah mak kena lap

Yang peliknya, dah kencing atas tilam
Datang kat Mamma tengah layan poker
Siap kata tak tahan nak kencing lagi aduh!

Sekali pegang seluar dia
Lenjun satu badan bawak ke kepala
Apalagi, mandi tengah malam la kan
Elok la cuaca pun panas

Tok laki lak keje malam
Memang nasib ko la bang keje malam!!
Mamma kena lap rumah sorang2!

Hari ke-3 dahsyat sket la banding 2 hari lepas
Orang kata dah cukup 3 hari tu
Hari seterusnya elok dah kan kan kan???
*angguk la weii...aku tengah penat ni, kan tak pasal2 aku kecit hati ;p

Ni tengah elok je Kimi layan tido atas toto depan tv walaupun lepas kena jirus!
Tadi tadok kelas sangat tido depan tv kan huhu
Apa2 pun Mamma blah dulu la wehh
Mak letih!!!

Tuesday, May 17, 2011

SYUKUR

Hati Mamma at Tuesday, May 17, 2011 4 Tukang Tambah Links to this post
Semalam result darah Mamma
Semuanya 5 botol darah hari untuk di'test' di makmal
4 darinya sudah tau keputusannya
1 darinya pulak di hantar ke HKL tapi yang itu memang tersangat lambat
Apa2 hal dorang akan call bagitau keputusan darah tu

Yang 4 botol ni pulak, semuanya OK
Termasuklah gula dalam darah
Pastu doktor kata, darah putih lebih sikit dari biasa tapi 'acceptable' lagi la
Tidak menjurus ke arah Leukimia
Jadi pada peminat Mamma jangan gusar sangat hahahahhaktuih!

Fenomena ni terjadi sebab tonsil Mamma hari tu la
Demam pulak berpanjangan
Yang bintik merah pulak disebabkan oleh telalan air liur yang berkuman akibat tonsil
*eh! peminat aku paham tak stetmen ni kekeke ;p
Lepas tu, terjadi 'infection' yang membawa kepada kulit dan mengeluarkan bintik merah tu
Doktor sorang tu kata, bintik merah terjadi kerana sel darah pecah dan membawa ke kulit

Ah lantak lah apa spekulasi korang wahai doktor-doktor semua
Janji Mamma jauh dari segala perkara dan penyakit yang merbahaya
kan kan kan???
Dan bintik2 merah tu pun dah tak ada
Hilang bersama demam dan tonsil ;))

Pada yang mendoakan Mamma sepanjang tempoh membela bintik merah ni
Terima kasih yerk
Mamma memang sayang korang!
Dan Mamma bersyukur sangat!

Wednesday, May 11, 2011

KERANA TERPAKSAN KAN

Hati Mamma at Wednesday, May 11, 2011 3 Tukang Tambah Links to this post
Mamma bawak la Kimi datang kerja
Dia bantai tido kat kerusi ;p
Dia kan kena chicken pox tapi dah nak baik dah
Sesi pagi patut pergi sekolah tapi absent la dah kena chicken pox
Plus pulak takdek orang nak jaga kan
Kena la bawak datang kerja
Jangan pegawai dari KP*K datang dah
Mampos mak!


Harini hari ke-2 dia datang kerja
Bantai tido tak hengat dunia
Sehingga la saat entry ini dipostkan ;))
Macam la tido atas tilam

Tapi memang harap dia tido lama2
Takdek la serabut Mamma nak berblog!

CERITA ISNIN LEPAS

Hati Mamma at Wednesday, May 11, 2011 0 Tukang Tambah Links to this post
Tapi harini baru nak update
Bukan apa, cuaca panas la minggu ni
Rasa malas pulak nak update blog
Sungguh berpengaruh cuaca ni yek ;p

Pagi2 senin lepas Mamma berangkut ke hospital
Sementara Kimi Mamma hantar ke sekolah dah

Sampai je sana terjumpa pulak Cik Jai
Huh ingat lagi tak Cik Jai???
Alah rakan segossip Mamma ler huhu

Yang jaga Kimi sekejap haritu
Terjumpa dia depan Klinik Pakar Kulit
Anak sulung dia hidung berdarah tak henti2
Tapi dia kat Klinik Pakar ENT ler

Nombor Mamma 2015
Tak ramai pun sebab masa Mamma dapat nomvor tu
Nombor semasa 2011
Cuma 4 orang je nak kena tunggu

Tapi punyalah lama
Tengok ler makhluk2 yang menunggu kat bawah ni
Ramai dowh
Makan kat 2 jam lebih jugak menunggu

Mamma masuk je kena pulak doktor lain
Doktor Lim, dia cakap tak sampai 10 minit, Mamma terus keluar
Aiseh, kalau jumpa Dr. Shonali sah2 MC 5 hari ni
Sebab last week, Dr. Shonali janji nak kasi MC tu sebab nak suruh Mamma berehat
Tapi kena Dr. Lim la pulak
Yang mana, bila dia cek pun macam ala-ala je
Ni kan pulak nak kasi MC kan

Pastu Mamma tanya result darah tu
Dr. Lim kata Isnin depan pulak
Makanya Isnin ni la pulak ye pasal result darah Mamma ;p
*salah satu sebab Mamma malas update blog kekeke

Cakap pasal darah
Ternampak lengan Mamma yang lebam ni
Tapi ni macam nak hilang dah lebam dia
Haritu lagi hitam

Dah macam penagih pulak yerk ;p

Eh eh lupa
Teacher Kimi call masa Mamma tengah menunggu giliran tu
Dia kata Kimi kena kuarantin sebab chicken pox dia tak kering lagi
Weh dah kering la!!!!
Terus dia pusing untuk langkah berjaga-jaga

Padahal Kimi tu berjangkit dari sekolah jugak
2 minggu lepas ramai bebudak Wonderkids yang kena
Berjaga-jaga apa kalau dah berjangkit macamtu
Ceh!

Mamma balik dari hospital
Terus singgah amik Kimi
Sampai rumah kami tidor! haha

Sunday, May 8, 2011

LAMA TAK MASAK

Hati Mamma at Sunday, May 08, 2011 2 Tukang Tambah Links to this post
Memang rasa lama sesangat tak masak
Sebab manjang je tak sihat sejak kebelakangan ni

Alah, bukan kebelakangan ni la
Sejak Januari lagi, masuk hospital operate mata la
Pastu ada je agenda yang berterusan kan
Agenda yang meminimakan Mamma ke dapur sendiri

Pastu pulak, Mamma rasa sejak awal tahun ni
Terlalu banyak perkara yang menyesakkan jiwa
Pembukaan tahun pun dah kureng, terus je kureng sampai sekarang
Tapi Mamma terimanya sebagai dugaan Allah mengasihi Mamma

Jadi nak kongsi sikit hal masak2 harini
Sebab harini (7mei2011) Mamma rasa sihat sket dari hari lain
Tadi buat Sup Ikan Jenak
Sama kacang goreng sambal
Sambal ikan bilis kering

Hambek, Papa makan tak hengat dunia
Lama tak tengok Papa makan macamni
Si bujang teruna pulak belasah 3 senduk!
Mamma pulak 3 pinggan!

Erks kenyang.Alhamdulillah syukur
Walaupun dalam keadaan berdugaan macamni
Nikmat rezki sentiasa ada dan tidak putus2
Itu tandanya, Allah masih menyayangi Mamma
Moga Mamma pun tidak kufur dengan nikmayNya!

Saturday, May 7, 2011

CERITA BINTIK-BINTIK TAK HABIS LAGI

Hati Mamma at Saturday, May 07, 2011 3 Tukang Tambah Links to this post
Sila la bertabah dalam membaca cerita bintik2 dari Mamma ye :p
Terima kasih hehhe

Okey nak sambung cerita dari malam pergi hospital tu

Sampai je kat hospital
Kaki Mamma sama keting tu bertambah sakit
Siap rasa bisa-bisa bagai
Papa siap urut betis tu
Dah rasa cam orang tua umur 50-an dah huhu

Ini bintik2 tu yang semakin menular masa malam tu la

Tiba giliran je, doktor cadang amik darah sekali lagi
Okey fine, meh kita amik sebab Mamma pun nak tau sangat2 sakit apa selain denggi
Walaupun takut sangat nak terima resultnya nanti

Tunggu setengah jam
Syukur alhamdulilla result darah OK!

Kami dibenarkan balik tapi diberi surat rujukan ke Pakar Kulit pulak
Pergi jumpa Pakar Kulit tu esok paginya jugak

Esoknya 6 Mei 2011 (jumaat)
Mamma sama Papa terjah Klinik Pakar Kulit dalam Hospital Melaka tu jugak
Tak lupa jugak heret sekali bujang sebab dia tak ke sekolah
Memandangkan chicken pox dia tak baik lagi
Kena la hangkut sekali mana pergi pun

Sampai kaunter depan je jam 11.40 pagi
Memang agak lewat tapi pada Mamma masih sempat
Terus Mamma hulur surat rujukan dari doktor malam tadi
Sekali nurse kaunter depan tu buka seraya berkata dengan lemah lembut

Saya kasi appointment senin ni boleh?

Appointment??? Tapi kaki saya sakit

Aiseh, camne ni, ni dah pukul 11.15 dah ni
*Mamma tengok jam kat dinding 11.40 dah, tapi dia sebut 11.15
*Ke dia memang cepatkan jam tu 25min???


Okey takpe la, amik nombor ni

Baru duduk sekejap terus nombor Mamma naik suruh masuk
Nampak sangat tak ada pesakit lain tau
Kenapa dia nak kasi appointment???
Nampak sangat ko nak rehat awal kan??? Ye la jumaat kan kerajaan rehat 12.15 tghr
Tapi takkan macamtu sekali ko nak menyusahkan orang sakit macam aku ni ha
Kerja biarlah ikhlas

Tapi tak pe la, bukan itu yang nak dikongsikan
Masuk je dalam bilik doktor
MasyaAllah punyalah baik doktor ni
Nama dia Dr. Shonali *Yes!! dia India tau

Dia kata ni bukan masalah kulit
Sebab bila dia tekan bintik2 Mamma tu dia tak hilang
Terus dia refer kat ketua dia
Nama dia Datin Dr. Che Salmi

Makhluk Allah ni lagi baik
Tersentuh betul Mamma dengan cara dia bercakap
Tak padan ada darjat dan pangkat, tapi dia tak sombong langsung!
Suka betul Mamma dengan orang2 macamni
Terus nak jadikan idola la ni hahahaha
Hilang rasa sakit beb!

Weh dah keluar topik
Okey la, menurut Dr. Datin ni
Memang ini bukan masalah kulit tapi memandangkan Mamma dah dihantar ke klinik dia
Dr. Datin dan pasukannya akan cuba mencari punca kenapa Mamma jadi macamni

Sebelum tu Mamma ada cerita la kronologi Mamma yang demam seminggu
Kena tonsil yang membengkak bagai johan bagai kan

Menurut spekulasi Dr. Datin ni pulak dari apa yang Mamma cerita kat dia
Dia kata Mamma ni berkemungkinan letih melampau
Tiada rehat langsung, pergi kerja jugak walaupun demam seminggu
Ini adalah masalah dalaman, kemudian 'dia' menolak kekulit
'Dia' tu kemungkinan adalah penyakit la kot ;p

Tapi memang pun, badan Mamma letih sesangat rasanya
Tapi pada Mamma bukan letih dari demam yang seminggu tu Mamma rasa
Kalau Mamma pikirkan balik
Kemungkinan besar Mamma letih dari tahun lepas lagi

Kalau korang ingat yang mana follow cerita Mamma tetiap hari kan
Mungkin keletihan dari Nasi Kerabu di Bazar Ramadhan Cheng
Sejak dari berniaga bazar tu, Mamma selalu demam dan badan keletihan gila

Kalau diingat kronologi secara ringkasnya
Memang meletihkan
Bermula dengan bazar tu

Tapi sebelum bazar tu dalam bulan Ogos
Mamma kan melancong ke Vietnam dalam keadaan demam
Balik dari vietnam yang memenatkan
Terus berniaga bazar sebulan
Sebulan raya Mamma demam je
Siap Asthma attack lagi
Masani body Mamma tak boleh tampung dengan kepenatan melampau ramadhan tu
Ye la kan, kerja lagi tapi Mamma paksa jugak badan bekerja

Sebulan lepas raya lebih kurang bulan Oktober 2010
Mamma ke Langkawi pulak bawak mak berjalan kan
Kat sana pulak setiap hari bershopping dan sorong troli sama bujang
Bukannya setiap hari berehat
Balik Langkawi pun Mamma demam lagi
Bulan Disember 2010 masuk Januari 2011
Masuk hospital operate mata pulak
MC memang lama, memang duduk rumah
Tapi duduk rumah hadap laptop aje sepanjang hari walaupun pakai sunglasses dalam rumah
Tapi tak rehat kan

Bulan Feb 2011
Mamma bantai ke Bandung pulak
Itupun badan baru lepas demam
Mata pun baru nak OK
Sampai Bandung pun bantai setiap hari jalan dan shopping
Memang tak rehat selama kat Bandung

April lepas pulak, anak buah meninggal
Selang 23 hari Abah pulak meninggal
Nak masak kat kenduri semua guna kudrat
Sebab Mamma masak dalam kenduri tu
Tapi sempat masak 2 hari je untuk kenduri haritu, Mamma demam teruk yang ni la

Itu aktiviti besaran kan
Yang kecilan setiap hujung minggu mana duduk diam
Ada je kerja nak buat
Window shopping memang wajib, Ke PD la, ke sana, ke mari, ke sanun bla bla bla
Tah la, banyak sangat sampai lupa

Mana tak penatkan Dr. Datin huhuhu
Tapi Mamma tak cerita la semua tu kat Dr. Datin
Cuma cakap demam seminggu dari Jumaat lepas je hehhee

Dr. Datin kata lagi
Dia terpaksa amik darah Mamma sekali lagi untuk ketahui punca sakit Mamma
Mamma ada bagitau, dah 2 hari berturut2 dorang amik darah dan resultnya OK
Dr. Datin kata, memang tapi itu adalah test secara asasnya sahaja
Pada Mamma, mungkin ini test secara menyeluruh la kot

Jadi keputusannya senin ni la pulak
*baru la betul kalu nak kasi appointment pun kan
At least dah check dulu baru kasi appointment

Korang bayangkan, 5 botol dorang amik darah Mamma
Ini bermaksud, 3 hari berturut2 Mamma kena amik darah
Sampai lebam dah lengan ni
Mamma dibekalkan dengan antibiotik dengan ubat kumur untuk tonsil saja
Mamma terus balik dengan check-upnya mengambil masa 20min saja ;)

Isnin ni tahu lah puncanya
Ya Allah, minta dijauhkan dari segala penyakit merbaya
Hanya padaMu aku berserah

Takutnya kalau dipikirkan
Semoga Mamma sabar dengan apa saja keputusannya
Tapi tak putus berdoa semoga dijauhkan dari segala penyakit yang merbahaya :|

 

OOH HATI MAMMA Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | web hosting