Tuesday, November 30, 2010

CHECK-UP SI BUJANG TERUNA

Hati Mamma at Tuesday, November 30, 2010 6 Tukang Tambah Links to this post
Kimi ada check-up tadi
Sekarang ni check-up dah 5 bulan sekali
Tapi appointment tadi Mamma dah terlewat 3 minggu ;p
Walau dah lewat tapi jangan risau
Mamma tak kena marah sebab kebanyakan nurse kat situ
Adalah anak murid Mamma kekeke
Amik kelas komputer dengan Mamma kat PID ni
Nak derhaka kat cikgu try la marah Ai ;p

Timbang tadi dengan berat 15.9kg
Tinggi pulak 99.7 cm
*agak kementot kot ;p


Layan video ni



Next appointment Mei 2010 pulak
Dah jadi 6 bulan sekali pulak ")
Tah banyak mana la minggu Mamma terlajak tuk next appointment ni ")

Monday, November 29, 2010

MELANCONG KE MELAKA ")

Hati Mamma at Monday, November 29, 2010 7 Tukang Tambah Links to this post
Syengal ke ape tajuk Mamma kali ni
Bukan ke memang Ai menetap kat Melaka????
muahahahahaha

Nama je duduk menetap kat Melaka berbelas tahun kan ;p
Tapi lama sudah tak merayau dalam Kota Melaka
Sudah banyak yang berubah cewass!!!

Korang pernah dengar tak 'bot sungai melaka'??
Yang bot Melaka tu menyusuri Sungai Melaka pernah la Mamma naik
Tapi berjalan menyusuri Sungai Melaka tak pernah lagi

Semalam sehari suntuk tak ke mana
Dekat pukul 5.00 petang gak kitorang keluar
'Melancong Ke Melaka" ;p

Jalan-jalan menyurusi Sungai Melaka
Lawa dowhhhh
Rasa nak datang lagi la kakakaka

Sungai ni dikapit kedua2 belakang bangunan
Kalau lalu kompom nampak bahagian2 tandas la kekeke
Tapi mana yang meniaga dorang buat cafe lawa la


Jalan-jalan sampai kat area Bangunan Merah
Nama area tu Bandar Hilir
Lepak minum cendol

Atas Kiri : Kedai cendol. Ramai orang dowh!
Atas Kanan : Papa excited nak makan cendol!
Bawah Kanan : Oder Bakso kendian tapi Bakso sampai dulu!

Kitorang oder Bakso tu semangkuk je
Rasa dulu takot tak syendap! ;p
Telahan Mamma tepat sehh!!
Haram tak syendappp!!!!

Itu gambar Mamma rasa sekali suap je terus tak makan
Gambar bawah gambar yang tak habis dah
Kimi pun tanak makan!!!
Papa lagi la tak letak kat mulut pun!!!!!

Bakso tu cuma ada mee kuning dengan daun bawang saja
Pastu begedil daging 5 ketul
Kosong sekosongnya!!!
Pastu sup dia cam tuang air suam je
RM4 semangkuk noks!!!! *taik betul!!!
Pastu dia pancut sos cili megi dengan kicap cap kipas udang kat atas daun bawang tadi
Bakso perasa sos megi wehhhhh!!!!
Serius tak pernah jumpa sebelom ni!!!

SILA JANGAN DATANG MAKAN SINI TAU!!! ;p

Jangan risau
Cendol tu sedap sebab gerai dia pun lain2
Ada 2 gerai je kat tepi jalan tu
Murah pun murah
RM1.40 je semangkuk ")

Nasibla hati tak terbakar sangat lepas snap sana sini
Lagipun oder semangkuk je
Layan gambar Kimi posing pulak

Layan gambar Mak Kimi pulak ;p

MELAWAT MELAKA BANDARAYA BERSEJARAH BEERTI MELAWAT MALAYSIA
peacee ")

Saturday, November 27, 2010

HARI TERAKHIR DI WONDERKIDS

Hati Mamma at Saturday, November 27, 2010 3 Tukang Tambah Links to this post
Patutnya entry ni nak post malam tadi
Tapi Mamma dah lalok telan ubat selsema
Tetiba selsema datang dengan lelehan cecair yang sangat maha
Makanya pukul 9.30 mlm sudah melayari bahtera
Jadi entry semalam disambung hari ini

Hari terakhir di Wonderkids
Mamma yang jemput sendiri Kimi dari sekolah
Tapi tak terus balik
Lepak dulu tunggu Kimi puas main dengan kawan2 ;p


Ini sarapan kitorang pagi semalam
Juga bekalan hari terakhir Kimi pergi sekolah
Sebenarnya menu ni banyak je sayurnya
Tapi untuk Kimi dah kena asing siap2
Kalau tak Mamma kena marah nanti
*Motip takut anak sendiri???


Dah nama hari terakhir sekolah
Mamma baru teringat pasal keychain benten ni
Lama dah belinya
Terus teringat kasi je Kimi bawak pergi sekolah
Sodakah kat kawan2 dia ;p
Ada dalam 20 biji *betul ke biji?? ke ketul??
Sekali sampai Wonderkids
Teacher ntah apa nama sambut Kimi
Mamma tak pernah borak dengan Teacher ni
Sekali Mamma nak pesan kat Teacher ni

Ini ada barang ...
*tak habis cakap lagi tetiba Teacher ni potong gua punya cakap

ooOOOOooo kasi kat Teacher ke?

Glurrpppp... a'a eh a'a
Kasi la kat Teacher dia pastu yang lebih kasi kat kawan2 Kimi
*huh lantakla Teacher dapat keychai benten ;p
Yang betul benonya, hadia untuk Teacher takde pun


oooOOoo ok



Suasana balik dari Wonderkids
Sebuk semua parent bersalaman dengan semua guru2

Mamma ada tanya
Untuk budak empat tahun tak ada penyampaian apa2 ke??
Teacher Marry kata budak empat tahun tak ada apa2
Yang ada cuma budak lima dan enam tahun sahaja

Woot wooottt
Weh korang
Ni lah Teacher Marry kesayangan Kimi ")
Dia sangat baik tau
Suka borak dengan Mamma
Masih single dan available dan berumur 32 tahun ")
kekeke


Ini antara kertas kerja Hakimi
Yang lain banyak lagi sebenarnya
Tapi yang ini semalam baru dapat


Ini timbunan buku2 Kimi sepanjang setahun Kimi kat Wonderkids

Gambar kaki mesti nak masuk jugak dalam pic
*motip??

Kalau disusun setinggi ini
Pheww banyak jugak
Tak sedar ko belajar sampai banyak ni bukunya nak ")


Lepas Mamma salam, comolot dengan semua Teacher
Mamma pun blah

Jumpa next year kat Wonderkids Yeahh!!
Untuk next year, Kimi akan tetap berada dalam kelas Teacher Marry "))

Thursday, November 25, 2010

MAMMA PUN KO NAK CONG!!!

Hati Mamma at Thursday, November 25, 2010 6 Tukang Tambah Links to this post
Apa korang duk tenung weh??!!!!
kekekekeke
Ni dinding rumah Mamma
Masa raya hari tu cantik ler
Macam pakai bedak 17 inci kekeke

Tapi tak sampai sebulan raya
Dah nampak kesan2 calar dan gores2
Pastu sampai satu hari tu
Pergi bandar terbeli buku benten yang boleh kaler2 siap ada sticker kecit2
Dah puas kaler2 tinggal le sticker2 tu

Tak tau nak tampal mana
Si Kimi boleh tampal kat dinding ni
Masa tu Mamma tak sedar sebab sebabb sebuk kat dapo
Lepas masak sekali cam histeria jugak
Ttengok dinding tu dah siap tampal wall paper benten

Dah lepas marah macam biasa
Sekali Mamma tanya kat Kimi

Kenapa pergi tampal sini ni???
Kimi buaang balik sticker tu
Sekaranggg!!!!!!!!

Sekali Kimi jawab

Eh Mamma!! jangan la buanggggg,biar jerr
Nanti sticker ni keluarkan buanga tau
Pastu rumah kita jadi cantekkkk ")

Errrrr

Sekarang ni sticker tu masih utuh lagi kat dinding rumah
Harap keluar la bunga macam Kimi kata
Tak payah la nak berhias bagai
Ada bunga-bungaan segar dalam rumah
Ko hader????? huh

Mamma masih menanti nak!!!
Mamma biat2 tak paham je yang Mamma ni kena cooonngg!!

*Orang tu datang makan nasi biru hari tu
pun sticker ni masih tak keluarkan bunga ;p

Wednesday, November 24, 2010

NASI TOMATO

Hati Mamma at Wednesday, November 24, 2010 8 Tukang Tambah Links to this post
Semalam pose ganti
Tinggal lagi 7 hari nak kene setel ~phewwww
Pastu teringin nak makan ni

Apalagi, balik kerja terus menggigih kat dapor
Perlu siapkan semua ni sebelom nak berbuka
Dah la berbuka 6.59 ptg
Ada masa 1 1/2 jam nak kene setelkan

Takpe, sebab tekak nak makan
Teruskan usaha sampai siap!

Nasi tomato, Acar Timun, Gulai Daging dengan Salad
Erkkkk alhamdulillah

*Pagi tadi sarapan Nasi Tomato
Sebab semalam buat petang kan, pagi tadi masih panas dalam rice cooker
Erkkkk kenyang lagi sekali ")

Tuesday, November 23, 2010

KIMI NAK PERGI INDIA ")

Hati Mamma at Tuesday, November 23, 2010 6 Tukang Tambah Links to this post
Pagi tadi hantar Kimi
Sekali Teacher Marry dia meluru datang kat kereta sambil buka pintu gate
Sekali Teacher Marry tanya kat Mamma :

TM : Minggu ni Kimi datang sekolah penuh tak?
M : InsyaAllah datang. Nape?
TM : ooOooo ye ke, Kimi cakap kat saya "I'll never come to school'
M : Eh datang, saya tak ke mana2 *konpius!
TM : ooOOoo mungkin dia ikut kawan dia kot sebab sorang student tu bagitau Ai
dia nak pergi India. Lepas tu Kimi kata " I also.. I'll never come to school"
M :
Ngeeeeeee.. tak saya tak pergi India ")
TM : hahahahahha okeyy

Kimi nak pergi India
Ada hati
betul budak ni sorang
Ingat ramai sangat ke sedara mara dia kat sana. cis!
Sedara mara kat peninsular ni pun tak ha
bis pusing tau kekeke

Monday, November 22, 2010

SI BUJANG TERUNA DAH BOLEH HARAP

Hati Mamma at Monday, November 22, 2010 4 Tukang Tambah Links to this post
Citer Sabtu lepas dah weii
Tapi banyak sangat video2 nak di upkan
Kena la Q dulu kamu orang

Ini video adalah yang pertama kali
Si Bujang Teruna basuh pinggang

Weiii anak Ai dah besar la huahuahua
Tak sangka ko!!! dah boleh tolong Ai lagi
Punyalah boleh harap anak aku
Sebak sebak sebak kekeke
*sebak la kan sebab dah makin tua kakakkaa
Kimi pulak punyalah suka dia tolong mak dia

Sebelum ni memang dia selalu cakap

Mamma, saya tolong boleh

Dan selalu itu jugak la Ai kata

Tak Payah!!!!
Nanti lagi sepah adalah!!!! ;p

Sekali hari tu terbuka pulak pintu hati
Nak suh dia buat sekali lepas dia kata nak tolong

Girang gembira la Kimi
Sambil lari masuk bilik amik kusi kecik wat lapik
*Maklom la kementot lagi, mana nak sampai sinki tu kan

Layan
Tolong-tolong sambil menceceh-ceceh ")


Last siap ada pesanan tu

Kalau nak basuh lagi, panggilah Kimi ")
*kalau macam ni, anak laki 5 orang pun Ai sanggup tau ;p

Untuk korang bukan free tau
Satu sinki penuh, RM20 je casnya hehe ;p
Sila kontek Ai yerk kekeke

*cuci jugak dia sental
Sebab Ai yang bilaskan pinggan tu sambil telek2 keke

Sunday, November 21, 2010

ISTIMEWA EIDUL ADHA - PUN BASI JUGAK DAH!!!

Hati Mamma at Sunday, November 21, 2010 4 Tukang Tambah Links to this post
Yer laaa!!! citer basi !!!!
Ai tau sangat tapi nak taruk jugak
Apa apa apa ?????
Tak puas hati???????
Meh sini nak tutup mata korang hahahaha

Ni juadah Eidul Adha hari tu
Nasi Dagang Terengganu
Ai buat 2k beras
Mak banyak nak menghabiskan
Tapi tetap jugak la habiskan
Tapi bukan la Mamma cekik sorang2 2kg tu!
Hagak2 la weiiii!!!! ;p

Atas : Nasi Dagang
Bawah Kiri : Acar Timun
Bawah Kanan : Menyelerakan!!!!
*Lupa nak snap kuah nasi dagang dalam peyuk!!! huwa huwa huwa

Juadah untuk Papa
Nasi Himpit sama Sambal Daging

Sangat simple
Kali ni En. Papa tak banyak ragam nak makan itu ini
Mamma nak buatkan serunding daging
En. Papa kata tak payah
Sian kat aku katanya
*Abang sayang Ai yerrr???? hehehe ;p
Semalaman nak buat serunding weh!!!!!

*bila la Papa nak makan masakan timur ni. Adehh

KOMPILASI VIDEO PILIHAN - BARU JUMPA KABELNYA

Hati Mamma at Sunday, November 21, 2010 0 Tukang Tambah Links to this post
Bluetooth lom dapat lagi
Sepah rumah pulak cari kabel usb nak transfer gambar dan video
Ini video adalah khas harijadi Mamma hari tu
Tapi pelik jugak
Se
bab dari telepon C3 ke telepon pekak hari tu
Dapatla
dibluetooth kan
Ye lah pekak aje, takat nak transfer gam
bar tu boleh lagi

Makanya dari telepon pekak guna ka
bel usb je la
Kalu dari C3 guna kabel x dapat sebab kabel dia kena beli lain
Pot dia tak sama pulak dengan yang ka
bel telepon pekak tu
Jadi kena
bluetooh dari C3 ke telepon pekak dulu
Pastu guna ka
bel transfer ke lappy
huhuhuh
banyak koje den!
Pening heh????!!!!! hahaha
*motip Ai marapek2 ni apahal lak duk mengadu dom
ba kat korang ek??

Skang ni
baru teringat
Lappy Mamma
baru lepas format dari Win. XP ke Win. 7 masa 12 Nov hari tu
Tu yang masalah sket kot pasal devices ni
Tapi tak pe, try jugak usahakan


Masa ni amik video time nak keluar makan
Hakimi lepas mandi
Teti
ba datang kat Mamma sambil nyanyi2 lagu birthday
Tersentuh jiwa
batu mak! nak oii!!


Lepas mandi bagai
Kitorang keluar makan meraikan hari Mamma
Sekali lagi Kimi nyanyi
Tapi yang ni dia pulak se
buk nak potong kek
Katanya
birthday dia!



Ai nak masukkan jugak video ni
Sebab selagi tak masukkan
Selagi tu la duk ter
buku kat hati tau
Nak lepas kan rasa
Masukkan jugak walaupun dah seminggu
berlalu

*SEKIAN TAK PERLU NAK KOMEN2
BAGAI ")

*Ni bluetooth punya pasal la ni
Seminggu hidup Ai tak keruan tau
Semua entry tanpa gam
ba. Mana syok!

Friday, November 19, 2010

ADUHH

Hati Mamma at Friday, November 19, 2010 7 Tukang Tambah Links to this post
Weiii
Ai tak boleh nak bluetooth gambar dr C3 ni
Aduhh tak best la entry tak bergambar
Nak upload Nasi Dagang pun tak boleh

Tu la kan, orang bukit baru nak guna telefon yang canggih sikit
hahahaha
Masalah terus jadinya huahuahua

Ai tengah belajor nak bluetooth C3 ke laptop ni
Henpon sebelum ni ok je
C3 kali ni try bluetooth
Dia Pop-Up windows suh Ai cari devices
Jadinya Devices tu la yang Ai tengah jejak sekang ni

Tak tau la berapa la nak kena jejak ni
Sabo erkk, orang bukit tengah belajo kekeke

Thursday, November 18, 2010

PATAH TUMBUH HILANG BERGANTI

Hati Mamma at Thursday, November 18, 2010 13 Tukang Tambah Links to this post
Alah bukan ranting ke dahan
Nak patah-patah pastu tumbuh-tumbuh ni kan
Kan Mamma dah kecohkan kat dunia
Yang handphone dah puas hidup hari tu la
Pastu dah masuk kategori OKU

Ada jugak Mamma isi borang dari JKM hari tu
Kot2 la ada derma kilat dari depa kan
Seminggu tunggu tadok jugek

Sekali En. Papa kata

Alah, guna je la duit yang abang kasi tu
Pergi beli yang lain
Yang biasa2 aje la

Alah abang, takde la nak tangkap yang ribu riban punya kan
Pastu adik kecit cadang beli Nokia model C3
Camne henpon tu
Haram tak pernah nak tau kekeke

Sekali macam kat bawah ni la ")
Haram jakun nak menggunakannya
Maklom la orang bukit baru nak keluar

Ini henpon Mamma yang baru tu
Kepada teman2
Jangan gusar lagi ye nak menghubungi Ai tau ")
Nombor tetap the sama la kan kekeke

Wednesday, November 17, 2010

SALAM EIDULADHA

Hati Mamma at Wednesday, November 17, 2010 2 Tukang Tambah Links to this post
Korang korban apa taun ni???
kekekke
Mamma tak korban apa2 yang jelas lagi nyata
Korban yang tak jelas banyak la

Nasi dagang sudah siap
Untuk En. Papa cuma ketupat sama sambal daging
Cuma itu yang Papa request untuk di makan di pagi eiduladha ni ;p
Apa2 hal nanti Mamma update dalam next entry yerk

Apa2 pun saja nak ucapkan
Selamat Hari Raya AidilAdha kat teman blogger semua
Serta teman facebook jugak yang datang melawat melalui networkblog tu
Maaf Zahir & Baten

Shayam korang :*

Tuesday, November 16, 2010

TERIMA KASIH ANIDA

Hati Mamma at Tuesday, November 16, 2010 5 Tukang Tambah Links to this post
Mamma tengah lepak lepas makan nasI biru yang buat hari tu kan
Mamma dapat bungkusan orenjes gitu
Memang bajet kad birthday
Biasa la memang Mamma tetiap tahun dapat
Tapi dari pemaju rumah, JUSCO etc la ehehe
Tapi tangan tetap la buka kan

Sekali buka
Amik ko
Weii Nida ko kasi rupanya
Aku terkejut sungguh
Tak sangka ko aprishet frienship kita
Ko memang sentiasa ingat kat aku la weiii ;)
Aku shayam ko 43 kali ;p

Shayam sungguh ang kat aku no
kekeke
Anyway thank you banyak2 Nida
Terharu jugak masa dapat kad ko ni
Kad ko sampai awal sehari dari datenya ")
Cantik kad hang ni
Tapi hang lagi cantik
Ko tok sah la bimbang tentang fakta tu kekeke "))

*harap frenship kita berkekalan yerk

ADIK KECIT BELANJA BAJU

Hati Mamma at Tuesday, November 16, 2010 2 Tukang Tambah Links to this post
Rasanya bukan sempena birthday pun
Tapi cuma kebetulan ni

Masa awal sehari birthday Mamma
Ai dengan Adik Kecit pergi shopping
Sekali Adik Kecit kata
La, amik la selai baju, lama dah aku nak belanja ko
Tak payah la *malu gila masa ni

Mana tak nya
Ai tak pernah mintak pape dengan orang
Biasanya Ai ni ditempat memberi dan menyumbang saja
Tak biasa menerima gitu

Dalam pada tak payah
Ai ternampak baju ni

Sekali rege ratusan jugak la
Terus letak balik
Nampak cokia je bajunya kekekeke

Adik kata

Eh la amik la, aku bayar
Memang niat dah ni nak beli ko baju dari Sabah lagi

Dalam hati Ai pulak
Nak tanak nak tanak la kan

Last sekali amik jugak kekeke

Malu sehhh
Tapi tetap la cakap
Thank Yu ! ")

*dialog di atas lebih kurang je
Tak ingat dialong yang ezekli kan "))

SEKITAR HARI LAHIR MAMMA

Hati Mamma at Tuesday, November 16, 2010 2 Tukang Tambah Links to this post
13 November 2010
Kami tak kemana pagi tu
Lepas kemas rumah
Makan ala kadar
Petang baru kami keluar anak beranak
Adik kecit dah balik Terengganu

Maka kami decide nak makan
Kat Restoran Beriani Power Batu Pahat
Bertempat di TESCO aje pon

Ini kek sponsored by Papa
Cheese Marshmallow Strawberry dari SR
Tak pernah cuba kek ini
Asyik je makan Indulgence tu *eh betul ke eja tu
Sangat biasa je rasanya, lagi sedap Yogurt Cheese tu
Tak apa, janji orang sponsor kita tibai je huhu

Order dah sampai
Mamma makan Nasi Beriani Kambing
Papa makan Nasi Beriani Ayam
Kimi kongsi dengan Mamma

Sebab banyak sangat nasi dia
Yang betulnya nak mintak Nasi Beriani Gam
Tapi dah habis pulak
Makan nasi beriani biasa saja
Lauk2 semua tersorok bawah nasi
Nanti ada kata Ai makan tak berlauk pulak kekeke

Birthday girl yang dah ganyut rupanya hahaha
Dengan Si Bujang Teruna yang tak beradik huhuhu
Pun dah makin membesar
Kali ni tak dek lilin bagai dah
Sebab *******
Malas la nak taip banyak kali kan ;p


Thanx Papa sponsor semua makanan di atas

Semua makanan tidak habis
Sebab tak sendap woiiiiit!!!
Lain kali tobat tak datang dah kekekeke
Dah la nak makan tadi nasi tak masak lagi
Terpaksa tunggu 1/2 jam baru leh makan!!!

Kena round2 dulu kat TESCO
Pastu siap kopak dalam TESCO lagi
Ko punya pasal la ni tau!!!

***Nasib la birthday Ai tau
Jadi Ai berhati mulia hari tu, Lu tak kena marah dengan Ai!!!

Saturday, November 13, 2010

SUDAH TIGA PULUH!

Hati Mamma at Saturday, November 13, 2010 4 Tukang Tambah Links to this post
Alhamdulillah
Mamma sudah masuk tiga puluh tahun
Syukur atas segala nikmat dan rahmatNya
Semoga ianya berkekalan hendaknya

Thanks kepada yang wish dan doa
Persahabatan yang kamu hulurkan amat bermakna ")

SEKOR PEKAK SEKOR TAK NAMPAK

Hati Mamma at Saturday, November 13, 2010 2 Tukang Tambah Links to this post
Ini yang berlaku sekarang
Sekor pekak sekor tak nampak ala2 buta gitu
Yang pink tu pekak
Yang biru tu buta
Yang Ai cakap pekak tu sebab bila orang call
Semedang je tak dengar
Alahhaiii!!
Sejak seminggu lepas tau
Mamma tekanan
Sebab ini diluar bajet huhu

Yang biru pulak
Telepon zaman tok kadok
Tapi tak la cakap yang pink tu canggih sangat ;p

Apabila telepon pink tu sudah pekak
Alihkan SIM Card ke telepon biru tu
Jadi la untuk sementara emergency kan

Sekali pakai
Skrin dia pulak keluar pape tulisan
Pastu selalu stuck pulok
Arr yai yai yai "(

Nak tanak kena cari jugak telepon ni
Tapi tengok la cane
Itu bajet sangat ciput
huhahuhahuha

KAMI BERKERABU LAGI ")

Hati Mamma at Saturday, November 13, 2010 4 Tukang Tambah Links to this post
Adik kecit kan kat rumah
Dia nak belajar masak nasi biru
Pastu boleh la bajet2 nak gegar Sabah lepas ni kekeke

Teringat ada belen bahan2 nasi biru masa Lady SS dtg rumah hari tu
Jadi mula la projek mega kamiorang berkerabu lagi ")
Macam kat bawah


Untuk Papa tetap tidak dilupakan ")
Sambal sotong
Baby Kailan masak sos tiram dengan ikan goreng

Selamat berhujung minggu korang ")

Friday, November 12, 2010

ENTRY KHAS - RESEPI LAKSAM

Hati Mamma at Friday, November 12, 2010 6 Tukang Tambah Links to this post
Seperti yang korang mintak kan
Especially Zizi Kota Kinabalu dan Azimah Sg. Mati, Johor
Dan seperti yang aku janjikan
Khas untuk korang

Serius aku cakap
Aku buat tadek sukatan
Main bedal semacam je hehehe ;p
Apa yang aku boleh kasi adalah bahan2 nya
Tapi sumpah dia sangat senang
Dan lagi aku nak menyumpah, dia mesti jadik hahahaha
Percayalah!!!
LAKSAM

Tepung beras
Air

* korang campur tepung beras sama air
* Pastikan adunan tepung beras dengan air tu sangat cair macam korang buat susu baby dalam
botol..camtu lah ;p
* pastu kukus dalam tudung periuk yang di sapu minyak. kejap je dlm 5min masak ;p
* Kukus sampai adunan habis tau

KUAH LAKSAM

Santan kelapa
Isi ikan kembung kukus - amik isi sahaja, tumbuk (jgn byk sgt smpai kuah pekat)
Lada hitam - tumbuk (agak2 la dgn santan, lebih sket tak apa)
Bawang merah - (agak2 jugak bawang dengan santan)
Asam keping - (taruk dalam sekeping 2 je, jgn smpai masam, nak kurangkan rasa lemak je)
Garam & Ajinomoto

* Campor semua bahan di atas
* Masak sampai mendidih
* Jangan sampai pecah minyak

ULAM

Taugeh
Daun Kesom
Timun
Kacang panjang

* Semua di atas dimayang kecuali taugeh dan digaul sekali

SAMBAL BELACAN

Cili blender
Belacan

* Ini ada sambal belacan pantai timur
* Kalau yang sebelah pasar malam ni, dorang bleder cili padi je taruk belacan

LAKSAM - MUNGKIR JANJI !!!

Hati Mamma at Friday, November 12, 2010 4 Tukang Tambah Links to this post
Semalam Mamma buat Laksam!
Dah lama sangat nak makan
Pergi beli pasar malam haram nak sedapnya!!

Sorri guys
Semalam kata nak up semalam kan pasal laksam
Tapi sebab bz meyopping kat luar nun
Sampai laptop pun x buka bagai
Malam pulak tido awal gara2 tidorkan Kimi
Dengan Mamma sekali jalan! huhuhu
Jadinya ni baru nak up pasal laksam

Sementara adik kecit ada sini kan
Boleh makan sekali dengan dia sambil bergosip kan
Nak makan dengan Papa mana dia nak makan
Jeling pun tak hingin tau!!

Last sekali buat sendiri
Percubaan pertama akhirnya korang boleh tengok di bawah
Sekali makan terus 2 mangkuk! huahuahua

Gila banyak dapat untuk 3/4 bungkus tepung beras

Segala macam ulam-ulaman!

Cili plus belacan
Ini yang paling asyk!!!
Saya orang melayu bang!!! auwww

Setelah di campor campor
Rupanya yang mengujakan!
hua hua hua

Lauk untuk Papa pulak
Sotong masak rempah sama kacang goreng biasa2!


**Sabor mana yang mintak resepi tu
*Nanti Mamma upkan resepinya yerk!

Tuesday, November 9, 2010

INGAT NASI KERABU TANPA LADY SS DAH ")

Hati Mamma at Tuesday, November 09, 2010 7 Tukang Tambah Links to this post
Ahad lepas Mamma buat ni
Atas pesanan Cik Lady SS kita nak datang Melaka
Pastu singgah rumah Mamma kan ")

Tapi tengahari tu Cik Lady SS kata tak jadi datang pulak
Adehh Nasi Kerabu progress tahap 8 dah tu
Mana tak nya.. sapa nak makan Cik Nab oiii!!!!
Persiapan dari malam tadi kan
Macam nak buat solok lada, perap ayam rempah, kukus ikan bagai

Mamma kontek beliau, SMS beliau
Dengan penuh kehazaban sebab talipon dah sangap sangat2 dah
Patut celup longkang 18 kali pastu terus hukum buang aje!!
**hihihihi berani ke Ai nak buat camtu dalam duit kering kontang nak ganti baru kan ;p

Kalau buat call tak dengar suara
Kalau SMS pagi, tengahari baru sampai

Sekali tah macamana tah
Jadi datang pulak
Mula kata nak datang 3 orang
Sekali 7 orang pulak
Layaaaannn janji nasi kerabu Ai bukan jadi makanan
ayam sudah!

Ni gambar lepas diorang sesah habis-habisan tau
Masa dorang makan Ai lupa nak amik gambar dorang

Lepas dorang makan
Sembang kencang pulak dengan Papa yang sedia cuti untuk tamu kali ni
Bukan takot kena kidnap dengan korang2 yang besar tau ;p

Mamma pulak kat dapor sebuk membungkus
Untuk top up kat korang buat balik apartment
Motip pembungkusan adalah sebab
Cik Lady SS kita tak makan pon "(
Sebab sakit perot melampau siap muntah taik noks!
Siyan ko sayam ")
Selera hilang sudah

Lepas dorang balik
Baru Mamma makan
Nasi di atas adalah habuan Mamma sepinggan cukup2 ;p
Cukup la tu sebab Papa tak makan kan
*bila la nak berubah ni bang!
Yang selebih lagi pergi labur kat jiran tetangga la hehe

Kimi pulak tidur dari dorang sampai
Sampai la korang balik tak kejut2
Tapi lepas korang balik stat pulak dia bangun
Ingat tak bangun dah
Jenuh jalan jengket2 tau tak kasi bising
Rupanya bangun jugak haishhhhh!!

Gambar dengan Cik Lady SS pun tak ambek jugak
Sebab Cik Lady SS kita ni sebuk ngadap jambs tau
Skang ni nyesal jugak tadok gambor dengan beliau

Dah rasa-rasa nyesal tuh
Rasa nak amik je gambar pintu jambs rumah Mamma tau
Tepek kat entry ni
Kenangan gitu ;p
Pastu bayang la Cik Lady SS kat dalam
woo woooo woooooo

** psst Cik Adik Sayam! thanks datang rumah Ai yang tak seberapa tau
Bak kata bapak yu "haihh murahnya rumah ko!!!" kekeke

SARAPAN DENGAN BEBUDAK NI ")

Hati Mamma at Tuesday, November 09, 2010 4 Tukang Tambah Links to this post
Sambal bilis untuk Si Bujang Teruna hari ni!!!
kekekeke
Suka la dia makan tadi
Nasi tak tam
bah-tambah
Sam
bal bilis je pat lima kali tambah

Sam
bal bilis siap dengan Nasi Lemak lerr ;p
Pastu siap ada rendang ayam yang 'lepas' kekekeke
Se
bat aje la kan selagi boleh makan
Nasi Lemak di makan bersama depa-depa ni
Se
belah kiri tu adik 'paling kecit' dengan sepupu
Dorang sampai malam tadi
Si adik nak
balik beraya haji di Terenggau jadi lepak rumah Mamma dulu ")
Si Sepupu pulak nak
balik UPM semula hari ni

Sarapan yang agak meriah
Kerana selama ni kami duk makan 3 banak je setiap pagi kan

Si Adik dan Si Sepupu mata bengkak-bengkak
Di paksa bangun makan kekekeke

Monday, November 8, 2010

ADEH BUJANG TERUNA NI

Hati Mamma at Monday, November 08, 2010 5 Tukang Tambah Links to this post
Dasyat Si Bujang Teruna ni punya penangan!
Minggu lepas hari rabu 3 Nov 2010
Masa amik dia dari rumah Cik Misa
Cik Misa bagitahu yang beg Hakimi koyak

Koyak lagi!!!!
Ko kekoh ke apa beg tu Kimi!!!!
Ni dah 2 butir beg dah tahun ni
Koyak macam dalam gambar
Bukan siket2 punya koyak
Sampai boleh keluar buku seketol-seketol hah

Hari tu dah koyak
Pastu siap beli ganti baru April lepas
Mamma ada cerita kat sini kan
Korang layan lah dulu

Ini November nak kena tukar lagi ke nak oii??
Beg pulak tak nak kalah
Sama je mahal dengan henbeg pelesu Mamma
Asyik je nak ber'Ben-Ten'
Yang ori noks!!!

Gambar atas kiri : Beg baru yang koyak, beso siket dari beg sebelah
Gambar atas kanan : Beg lama yang koyak, kecit siket
Gambar bawah : Kiri beg baru beli April lepas, kanan beg beli awal tahun start sekolah

Masa Mamma buang
Kedua-dua beg ini adalah sangat baru
Sayang kan???
Tapi kalau baiki memang tak boleh sangat dah
Tak tahu nak jahit kat mana

Yang jadi masalahnya
Koyak tu tempat yang sama
Iaitu dimana tempat benang berpaut kat tepi lis tu
Cuma yang bezanya
Yang baru tu koyak tepi
Yang lama tu koyak bawah!

Buat masa ni Mamma tanak beli lagi beg Kimi
Tambah lagi beg dari cap yang sama!
Sangat2 buang duit Ai!!!!
Cukup saja Kimi bawak beg ini

Beg Cap Negeri Melaka
Di mana ianya percuma!!!! kekekeke

Semalam pergi beli groceries kan
Pensil warna ni dia dah hangkut sekali masuk troli
Nasib la ko dengan Papa Kimi oii
Kalau dengan Mamma memang ko tak dapat!

Sebabnya bulan lepas masa beli groceries jugak
Ko beli mende yang sama
Cuma bulan lepas ko amik yang 12 batang
Tapi bulan ni ko up amik yang 24 batang!!!!

Tak sampai sebulan ko duk asek korek korek korek
Sampai kontot semua 12 batang tu

Yang Mamma tekanannya
Beg rosak
Pensil warna baru siap amik kotak besar lagi
Ko tau tak????

Sekolah lagi 2 minggu aje nak cuti!!!!
Bukan 2 minggu lagi nak stat sekolaahhhhh!!!!

Tuesday, November 2, 2010

TERCABUT LAGI

Hati Mamma at Tuesday, November 02, 2010 3 Tukang Tambah Links to this post
Bukan nak tunjuk yang Mamma ni banyak emas!
Yang ada yang korang nampak aje
Tak ada maknyanya dalam peti besi tu
Tu pun ciput-ciput je saiznya ;p

Dah la ciput kan
Ini cincin asyik buat hal
Batu berlian eh bukan, batu zamrud, eh bukan jugak
Ala batu2 murah aje
Pastu asyik tercabut aje
Masuk kali ni dah 4-5 kali kot Mamma gi taruk batu tu
Letih dah!

Ini cincin tak ingat dapat masa mana keke
Cincin ni beli kat kedai emas kat Terengganu
Lagi sedih bila rantai yang masa batal air sembahyang tu
Pun ikut putus!
Tak sempat amik gambar rantai yang putus tu

Dua-dua barang tu sangat biasa-biasa saja
Sesuai sangat la Mamma pun biasa saja orangnya
*Ni nak bagitau tak rugi la sapa kawen ngan Mamma
Tak payah tunggu cincin belian besar penumbuk macam orang tu kekeke
*lagi nak mengata ko tau hahaha


Ini cincin yang satu lagi
Sama aje rupanya
Tapi ini emas campor dah
Yang kat atas tu emas 916
Kalau ada batu macam ni la rupanya ")

Masa mak nak balik Terengganu lepas Langkawi hari tu kan
Mamma terus je kasi kat Mak
Mintak tolong Mak betulkan kat kedai emas kat Terengganu
Memang kalau rosak hantar kedai kat Terengganu
Lagipun kat sana ramai sangat Melayu yang jadi tokey emas ni

Kat Melaka bukan tak ada
Tapi banyak kedai Cha Ya Nun Alif!
Pastu takut dorang2 ni tarik emas dari barang kita
Lagi la ciput barang Ai
Tak rela Yu!

Monday, November 1, 2010

GILA KENTANG HARI TERAKHIR

Hati Mamma at Monday, November 01, 2010 9 Tukang Tambah Links to this post
Mana tak gila kentang noks!
Dah la malam tadi tengah syok ngabiskan duit yang cinonit tu (hari ke2)
Masa nak balik lepas shopping kunci keter hilang
Mamma tak cerita lagi yang hari pertama tu kereta sewa kong kan??
Sumpah sungguh tensen

Mamma sewa kancil je
Cukup la bertiga kan
Kimi duduk belakang

Lepas hari pertama kereta kong
Dorang datang tukar kancil jugak
*jangan berangan dia nak kasi avanza! dia banyak stok kancil yang tak sewa lagi hehe


Dah dapat keter lain
Lepas kejadian saket pala semua tu
Malam tu la yang kunci keter hilang pulak
Dorang datang lagi tukar
Tapi kali ni dorang kasi wira ")
1st time datang bercuti kereta tukar hari2 kekeke

Ni hari ketiga
Ingat tak membeli lagi
Rupanya sambung lagi membeli untuk kesekian kalinya
Memang dah gila kentang Mamma kat sana
Dengan nak bondong barang
Dengan Kimi buat peel nak mendukum saja
Dengan stroller yang dah biol2 alam tu
Sebab stroller tu dah kecik, nak tampung bapak Kimi tu

Letih badan tak terkata
Duk pikir camne malam ni nak drive balik Melaka
Dengan jam lebih kurang pukul 12.00 tghmlm
Masa ni redha dah ni

Dalam duk membeli
Lupa la pulak
Semua barang yang dibeli sudah oevrweight!!!
Tengahari tu pergi epot jap
Tambah berat
Jadinya pergi punggah barang untuk timbang dulu
Boleh la dapat agak2 nak tambah berapa kg kan
Sekali timbang
Amik ko 78kg!!
Terbang RM100 untuk tambah lagi 60kg!!!!!!
*beli pyrate pun bagus tau
Berat sedia ada 15kg je
Lagi 3kg hand carry la pulak *3kg ni cuma berat coklat saja ;p

Ni gambar sekitar epot yang kata gila kentang tu!!

Atas : Kimi sedang buat onar guna stroller dia. tak kose dah nak layan.letih!
kiri kanan bawah : Mak tengah baiki2 barang2 yang tak muat troli dah tu
Masa ni nak pergi tambah kg kat kaunter airasia

Gambar ni masa betul2 dah nak balik
Flite jam 9.10 malam
Sampai 2 troli noks!
En. Papa ada 3-4 kotak aje membelinya
*cakap la ko takut kene sekeh ngan papa kan?? ") kekee

Ingat En. Papa tadek nafsu membeli pun tadek la
Rupanya lagi teroks

Masa ni sangat tak larat dah Mamma
Dengan barang kalau dimuat dalam lorii
Memang ngam2 soi kan

Gambar bawah tu pulak
Dalam surau epot
Tengah tunggu flite kitorang solat kat situ
Kimi buat onar dalam surau pulak
Nasib umat tak ramai

Okeh untuk sekian kali lagi
Mamma tak pandang corelle kat sana
*cis! ko sombong ye noks!
Bukan bukan
Sebab kat rumah bukan kata ada 3 set wahai Cik Lady SS
Tapi ada 4 set!
Mungkin bunga aje yang lain
Sampai nak beli cawan yang pecah hari tu pun tak terbeli

Jadinya masa kat sana
Mamma layan Set buffet pyrate!
Kekekkee

Sampai sana Firdaus datang jemput Mamma
Pastu hantar dia ke Bangi semula
Singgah makan kemudia terus bedesup balik Melaka
Bagi mengelakkan mengantuk
Mamma nak beli Pearl cafe
*alah, yang Linda Onn sama Fara AF tu duta dia

Mamma kena minum tu kalau jalan jauh dan nak drive
Memang tak ngantuk
Korang try la

Sekali habis pulak kat pam minyak tu
Terus Mamma rembat Power Root Cafe + Ginseng!!

Sampai rumah dalam pukul 2.30 pagi
Buka pintu terus cari toilet
Muntah kebabo semua!!!

***kat sana saket perot takada "))
Tapi penyakit lain pulak timbul tu

Tenkiu kepada rakan blogger yang mendoakan Mamma sepanjang percutian di Langkawi
Sayang korang muachh muachhh muaaacchhhh

TRAGEDI LANGKAWI ")

Hati Mamma at Monday, November 01, 2010 9 Tukang Tambah Links to this post
Sampai Langkawai Airport pukul 8.30 pagi
Yesss!! jejak jugak Mak ke Langkawi
Mak tak penah datang tauu ;p

Lagi gambar kat epot huhuhu
Untuk korang

Gambar bawah merupakan
Gambar2 basic ketika berada di Langkawi
Semua orang amik gambo macam ni hahahaha


Bergambar kat tepi tasik sebelah Datarang Lang tu
Hakimi dengan Wan nya
Masa ni petang hari pertama
Lepas Check In rehat2 jap dalam bilik
Petang tu baru kuar jalan2 sementara tunggu malam
Nak krohh krohhhh kat bilik
Letih weiiii

Gambar kat Dataran Lang
Sakan korang yerk

Mamma jugak pic nya tadok tau!


HARI KEDUA
Sarapan kat Hotel
Kitorang lepak kat Grand Continental
3D2N noks!

Lepas sarapan kitorang pusing pulau
Tak turun cuma tengok2 dari dalam kereta je
Hujan pulak
Sampai kat stesen kereta kabel
Ingat nak naik tau
Mak pulak takut plus pulak hujan


Hati Mak kecut la!!!

Makanya cancel la kereta kabel tu
Mak lompat sambil tepuk kaki!
*Tongong stetmen ni!

Kimi pulak meronta2 nak naik tapi hujan
Lepas explain nasib la dia terima dengan baik ")

Lepas tu bawak mak pergi Beras Terbakar pulak
Posing2 lebih kurang
Kitorang blah la

Lepas tu kitorang bongkau pergi ke Makam Mahsuri
Hujan masih renyai2
Sampai je Kota Mahsuri ni kena bayar dah skang ni
Sorang RM5 jerr tapi dulu free
Lagi jerr kan?? ;p

Lepas pusing Kota Mahsuri tu
Tetiba Mamma sakit kepala
Amat-amat tau
Plus lagi bibir Mamma pecah akibat panas cuaca semalam
Perghhh dugaan bercuti tanpa suami tau "(

Terus pusing stereng balik hotel
Plus ngantuk pun yek
Terus nak tidotapi tak boleh pulak
Layan tidur2 ayam je la
Lepas telan panadol 2 ketul

Lepas 3jam kepala tetap pening jugak
Suruh mak picit belakang dengan kepala
Lepas tu hilang saket tu
Agaknya kena hujan pagi tadi tu

Lepas tu kitorang keluar balik
Time untuk menghabiskan duit yang celah bedah hari tu!!
Tadok shot masa shopping!!

Arioss

 

OOH HATI MAMMA Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | web hosting