Monday, August 30, 2010

GIVEAWAY FROM IMAN'S UMI

Hati Mamma at Monday, August 30, 2010 1 Tukang Tambah Links to this post
Giveawat from Imans Umi
Sorry banyak-banyak ye Imans Umi
Coz lepas sebulan
Ni baru nak tepek sini Giveaway ni


Giveaway ni takdek soalan ke apa
Yang membolehkan ai dapat hadiah???? hahahaha

Tau2 suruh ai tag 3 orang tapi ai tanak tag
Sebab ai malas dan kebosanan ;)
PEACE NO WAR

Friday, August 27, 2010

1st TIME MASAK DIBULAN RAMADHAN

Hati Mamma at Friday, August 27, 2010 0 Tukang Tambah Links to this post
Mamma kan meniaga kata PARAM
Mana nak masak
Lagipun dah deal dengan En. Papa pasal ni
En. Papa ok aje

Semalam Mamma ke KL
Amik stok tudung
Nak raya kan :p <<-- korang tanak tempah ke???

Makanya Rabu lepas
Lepas meniaga
Malamnya Mamma rehat aje lah
Tak buatlah preparation untuk Khamis kan

Tapi petang tu dah dpt SMS dari En. Papa

Nnti mlm msak
paprik boleh
Ayam& brg2 lain
ada kan?. Dah lama
x mkam nasi putih

Kesian tak korang dengar????
Kesian la weii haha

Maka lepas balik meniaga
Terus je Mamma bertukang kat dapur
Siap la Paprik Ayam ni
Kejap je pown nak siapkan ini

Pastu Mamma belahkan telur masin yang oredi siap <-- jual nasi kerabu khennn :)
Dengan ayam goreng rempah <--rendam rempah masa hari pertama puasa tapi hari ke 15 puasa baru goreng huhu .

Sekali En. Papa makan dan berkata seperti ini
Kuah dia Syedapp!! :D <-- ala cam tabiasa korang neh, sendiri masak laki puji hahaha
Tapi kan apa yang rasa lain jerk ni????

Kes demam hari tu lah ni
Deria rasa Ai sedikit terjejas tau


Rasa punya rasa
Rupanya ayam masak rempah ittuu
Pastu kitorang tak makan la ayam dalam paprik sama ayam goreng
Terus je buang
Makan telur masin dengan kuah ajer sama kacang dalam paprik

Mamma dah cium ayam tu
Tabau pulak sebab tu ingat elok dan goreng
Sekali dia ada rasa tabest kat dalam
Tapi rasa tu sikit2 aje pun
Tak terjejas lagi kuah paprik tu
Tapi ikut logik memang patut la rosak coz dah 15 hari kan
hahahahaha
Tapi yang pelik tak bau tu :p

Kesian kan kitorang <-- sian la weii
Dah la tamakan nasi putih
En. Papa pulak
Dari hari pertama puasa tak makan nasi kat luar
Beli kat PARAM je
Tu pun beli Mee Sup takpun Murtabak bila berbuka
Mamma suruh makan kat luar tanak!

Sekali nak makan nasi pulak
Macam ni lak jadinya

Wednesday, August 25, 2010

INDON ESCAPADES

Hati Mamma at Wednesday, August 25, 2010 4 Tukang Tambah Links to this post
keh keh keh
Weh Mak Cik Rehan weh
Ai membontot mu fly ke Indon <<--- sila jangan marah tau ;)

Ni gara-gara hang dah post Indon Escapades
Ai terlihat nama Mak CIk Ezey tau
Tu yang nak ikotttt
Ai dah tanya sama Ezey siap2
Dia on maka ai lagi la on kan nak fly ke Jakarta

Kalu hang laki bini aje yang pergi
Ai tak membontot tau hahaha
Tajuk pun sama ngan hang neh!!




Tapi ai bawak Kimi, serta adik kecik dan mak
Sekali lagi jangan marah tau
PEACE WITH LOVE

p/s : aku rasa Jakarta bakal runtuh :p

AWARD BLOG CANTIK & HEBAT ~ yelah sangat

Hati Mamma at Wednesday, August 25, 2010 0 Tukang Tambah Links to this post
Benornya Mamma dah buat Award ni
Soalan sama cuma gambo awardnya aje lain
Tapi kena buat jugak sebab stetmen dari Cik Lady SS yang beri award ni
Macam kat bawah ni

Mamma Hati Mamma - dah pernah dapat ke award ni? kalau pernah buat jugakkkk. hahaha

Makanya Mamma nak buat lah ni
Menjaga hati kekdahnya :p

Lets start!!


1. Anda mesti memberi pujian kepada pemberi award ini.
Nak puji apanya..blog dia hitam legam aje ai nengok hahaha <<<----jangan marah weh tapi ai suka je nak masuk baca merapu dia..itu yg penting kan lady ss???? muachhh ;*


2. Sila beri award kepada 10 blogger yang lain.
tanak beri dah sebb award hari tu dah kasi dengan soklan yang sama...nanti diorang tension nak buat jawab soalan sama... pastu nanti kalu diorang tanak jawab soklan yang sama, ai jugak yang kecik ati ;)..ai je redha jawab kali ke-2 untuk soklan yang sama...

3. Anda harus beritahu 10 blogger ini.
-

4. Bagaimana anda boleh di gelar blog yang " Best and Great"?
tah mata diorang ni :P


P/S: Cik Lady SS pelik dengan award ni..ai lagi pelik camne award ni boleh jadi soklan sama..kopipes ke?? :D

Tuesday, August 24, 2010

AWARD PERSAHABATAN

Hati Mamma at Tuesday, August 24, 2010 4 Tukang Tambah Links to this post
Mamma dapat ni
Dari Mami Kalep dengan Cik Kak Ezey

Mamma memang sangat ikhlas dalam bersahabat :p
Kalu tak suka biasanya Mamma ignore je orang tu
Tak suka masalah dan tak suka wat masalah


1). Bagi pulak award nih kat 5 org yg korang rase ada nilai-nilai persahabatan yg baik dalam dunia blogging nih.
  • Makcik Rehan
  • Ezey
  • Mami Kalep
  • Lady SS
  • Imans Umi
  • Nida
Mamma nak kasi 6 orang boleh tuan tanah?? sebab mereka patut
Walau dorang kasi Mamma Award tapi Mamma kasi balik kat korang..takpe kan??
Means yang dh buat tapayah buat pun takpe..takecik hati dah :D

2). Apa nilai persahabatan yg ada pada setiap pada 5 org tu?
  • Makcik Rehan : Suka buat lawak dalam blog. Kat luar pun sama jerk
  • Ezey : Sama tokey macam Mamma gak.. tapi biz lain-lain.. <-- Kalu biz jangan kencen orang tau :p
  • Mami Kalep : Dia kata Mamma lawak je.. Mami kalep pun lebih kurang sama Mamma jerk :p. dan macam dia duk laung2kan, anak kitorang sebaya tapi dia dah nak masuk dua, Mamma sorang lagi :D
  • Lady SS : Minah ni pun sempoi je..Walau baru kenal tapi rasa cam ok aje berkawan dengan dia ni..
  • Imans Umi : Blog dia Mamma suka terjah time kebosanan. Pun ok je berkawan dengan dia neh. Nilai2 tulus tu ada :p
  • Nida : Dia ni sangat tension dah nak kerja..Sian ko nida :D

3).Sila bgtau apa perkara paling hebat pernah korang buat sebagai sahabat..untuk kita semua jadikan panduan dan ikutan kan.
Penilaian ditangan sahabat kita sebenarnya. Tapi ke mana-mana Mamma pijak, ikhlas & menjaga sesuatu perhubungan adalah dititikberatkan. Sekali terluka tapandang dah untuk kali kedua.

Monday, August 23, 2010

MARKETING!

Hati Mamma at Monday, August 23, 2010 7 Tukang Tambah Links to this post
Marketing Department kena ada kalu buat biz kan???
hahahaha

Saja la ko ni nyah!
Ni la orang marketing untuk Nasi Kerabu D'House :p
Korang layan la
video

Sesuai ke jawatan ni untuk budak ni?
Orang lain siap belajar kat U 4 tengkat nk dapatkan jawatan dalam marketing plan

Tapi yang ni??? <-- biasa la guna kebel hahahaha

p/s : Masa ni En. Papa dengan Kimi datang saja wat sebuk kat PARAM sementara nak tunggu waktu berbuka

Thursday, August 19, 2010

PARAM CHENG PERDANA, MELAKA

Hati Mamma at Thursday, August 19, 2010 11 Tukang Tambah Links to this post
2 singgitt!!
2 singgittt !!!
2 singgitttt !!!!

hahahahaha

Projek Ramadhan 2010
Mamma jual Nasi Kerabu kat PARAM Cheng Perdana, Melaka
12 minit dari rumah Mamma :)
Dekat aje

Ni dia nasi yang biru itu
Setengah piyuk sekali jual
Tak boleh penuh2 la
Sebab kat tapak PARAM Mamma meniaga tu
Sudah ada 3 tempat nasi biru ini dijual
Persaingan sengit
Tapi alhamdulillah setiap hari nasi biru Mamma licin!

Yang PARAM ni satu hal la kan
Satu hal lagi
Nak announce yang Mamma sudah ada piyuk beso gedabak ini
Sudah lama menjadi idaman hati <-- aporah ko neh! piyuk pun jadi idaman kan?? :p
Takpe, karang senang Mamma nak jamu nasi kat korang nanti :D

Apa???
Apa kelas PARAM???
Adoiii korang neh
Mamma tak kesah pun meniaga mana2
Tak kira kelas ponn :p
Janji duit yang Mamma dapat kat PARAM tu laku jugak kat KLCC
Ngeh3
Lagipun ini adalah minat dan suka2

Suasana gerai Mamma
Masa ni baru sampai kat tapak PARAM
Orang tak ramai lagi
Snap cepat2 :')


Okey nak citer sket
Tapak ni Mamma kongsi 2 orang with my frenz
Kongsi tapak saja
Masakan lain2 la
Maknanya untung asing2 la


Tu yang tengah duduk tu kawan Mamma
Mamma panggil dia Kak Liza saja
Dia meniaga kuih-muih
Pun makan ratus jugak income sehari :p
Sewa tapak RM150 saja
Boleh la kan??

Mamma meniaga tak ada kene mengena waktu keje okeyy
Jangan nak memandai2 kata Mamma ponteng kerja sebab nak meniaga :p

Gigih Mamma masak pepagi tau
Pastu pergi kerja
Waktu lunch kuar solat
Terus angkat barang jualan ke tapak PARAM

Pastu kawan Mamma yang di atas tadi tolong jagakan sekejap
Sementara Mamma kerja semula lepas lunch sampai balik
Waktu balik kerja je
Mamma akan lari terus ke tapak PARAM
Meniaga sampai habis dulu

Tapi yang paling pengalaman rasanya
Bila berbuka puasa kat tapak PARAM tu
Reramai la dengan peniaga lain
Best jugak
Biasanya kalut dengan En. Papa dan Kimi
Kali ni berbuka bujang dengan geng lain
hehehehehe

Kimi??
Dia duduk dengan En. Papa kat rumah kalu En. Papa keje malam
En. Papa pulak akan beli siap2 juadah kat PARAM
Nak berbuka tanpa bini tersayang dia
Kalu En. Papa keje pagi balik pukul 9 malam
Kimi duduk dengan Cik Misa dia la sampai pukul 8.30 malam
Lepas Mamma kemas2 kat PARAM terus lari amik Kimi

Sepanjang Ramadhan 2010
Itulah rutin Mamma
Sekian laporan dari pejabat PID
ha ha

Friday, August 13, 2010

HAI VIETNAM!!

Hati Mamma at Friday, August 13, 2010 6 Tukang Tambah Links to this post
Assalamualaikum w.b.t
Dan salam muhibbah
*sejak2 demam lama ni, tu yang baik sangat2 tu :p

Tenang je hati jawab salam Mamma
Lama sudah tak update blog

Pada budak yang panggil Mamma beliau tu
Mamma tak ke mana-mana
Cuma melayan kan demam melepek selama hampir seminggu
Tambah lagi Mamma skang ni berniaga kat PARAM Cheng, Melaka
Mamma buat Nasi Kerabu
Dengan Nasi Dagang Asli Terengganu
Tapi Nasi Dagang dah kena stop hari ke-3 PARAM
Coz takde banyak permintaan

Setakat 10 orang je yang mintak sehari
Tak payah la..
Mamma konsentret Nasi Kerabu je lah
*Post Nasi Kerabu PARAM akan menyusul
Okay jom layan pasal Vietnam
Hari tu kan ai kecoh nak fly ober the sea kan
Padahal bukan jauh mana pun..kecoh je lebih
Ni lah nak cerita
Iman's Umi sila konsentrate hahaha

Kita puasa Khamis (11 Ogs 2010) lepas kan
Isnin (8 Ogs 2010) kitorang sefamily fly ke Vietnam
Saja holiday ke sana

Mamma bawak Mak sekali
Saja la nak suka kan hati orang tua tu
Yang mengikut sekali adalah adik yang paling kecik tapi beso gedabak dah
Kerja Nurse kat Sabah bah!

Ni masa nak check in ni
Kimi suka duduk macam tu

Flite delay sampai 2 1/2 jam
Patut fly 2.55 petang
Tapi sebab masalah teknikal
Kitorang fly dalam pukul 5.30 petang
*Ezey kata ada voucher dari AA kalu delay, Mak duk tunggu2 gak ni tapi haram tadok lag
i cadang2 hati nak fly ke ostolia pulak guna voucher tuh!! MR jom la hahahaha
Bosan menunggu flite
Masing dah melayan phone je
Hai mak! sms dengan sapa tu
*maklom la ayah Mamma dah tadok. Alfatihan

Gambar ni amik masa hari ke-2
Terkejut beruk ai tengok wayar2 berselirat tu
Mula dah terbayang
Kalu renjatan
Pastu karan dia berjalan je menuju ke tiang2 lain yang sama rupa je kekdahnya
Aduuuuu
Gilos!



Bangun tido siap2 je terus turun hotel
Kat sana pukul 6.00 pagi dah terang benderang cam pukul 8.00 waktu mesia
So kena la bangun seawal 6.00 pagi
Lagi pulak sebelum pukul 6.00 pagi pun
Jalanraya diorang sangat la sesak dan bising dengan bunyi2 hon
Penggunaan hon yang sangat maksimum

Dah turun hotel sempat posing2 kat tepi jalan raya
Sebenarnya nak amik gambar jalan depa je
Banyak gila motor kat sana



Ni la adik ai yang paling kecik tapi gedabak ni
Hahahaha
Kimi kat belakang dia



Lepas posing kat tepi jalan dorang
Kitorang jalan kaki nak pergi makan
Makanan halal kat sini sangat la payah beb!
Pastu mahal 3 4 kali ganda harga kat Mesia!

Yang depan skali tu Kak Zaida
Tourist Guide kitorang masa kat sana hahahaa
Tak ada la
Dia sepupu Ezey yang bertanggungjawab meracun ai ke Ho Chi Minh
hahaha
Sajala dia tolong bawak pusing2
Nasib baik ada Kak Zaida tau
Kalu tak payah gak

Flite balik Kak Zaida ni hari ke-2 kitorang kat sana
Jadi pagi tu sempat la dia bawak pusing2

Posing depan restoran pulak
Masa ni tak bukak lagi
Kak Zaida pun skali posing la
Mamma bantai pakai selipar jepun je
Senang ai nak jalan kan

Lepas makan pagi kitorang masuk pasar diorang
Tah apa nama lupa dah
Dalam ni macam2 ada
Toy, baju bajan, cotton, chiffon, gaun, pinggan mangkok ayun etc

Barang2 pelesu pun banyak macam beg LV, Coach, etc yang international brand nya!
Tapi harga buleh tahan
Makan ratus jugak la
Tapi gred dia baik sket dari barang pelesu kat Mesia
Mungkia gred A+ jugok

Lepas shopping dah terbanting kat hotel balik
Mamma pulak selsema pastu rasa nak demam
Rehat jugak barang 3 4 jam

Pukul 5 turun balik ronda-ronda pusing bandar Ho Chi Minh



Mak ai dah tukar baju plak
Dah rimas agaknya
Tukar jubah senang nak langkah katanya



Hari ke-3 plak
Kitorang naik beca ni
Jakun memang jakun
Keter lembu kat Melaka
Haram aku tanak naik!
Kan dah kena tipu
Tragis sket kali ni
hahhaa

Masa mula2 deal
Dorang kata 15 000 Dong (matawang dorang la)
Dalam RM 3-4 cam tu la skali pusing
Makan kitorang amik la 4 beca

Masa tengah pusing ni best la
Duk kat tengah2 kesibukan dorang
Tapi Sebuk2 pun tadok nampak lagi eksiden!
Skill tinggi betul sorang ni


Masa ni kat Saigon River
Biasa aje
setakat sungai berkerak tu
Kat Mesia banyak

 
 







Tempat last skali kitorang pergi ialah
War Muzium
Banyak la info pasal dorang perang ngan Amerika dolu2

Mak pun nak jugak
hahaha


Kalu duk dalam peta
Kitorang kat sini lah!
hehe

Skali masa time bayar
kitorang kena 1 500 000 Dong!
Bab* tul kan
Tadok masa nak gaduh2
Sebab masa tu jam dah11.30 pg
Kitorang kena check out jam 12.00 tghr
Nak jalan balik hotel lagi

Korang darab la
1 500 000 Dong * 4 beca
Kitorang tadok Dong sebanyak tuh!
Jadi kitorang kasi USD50 untuk satu beca
Darab la 4 beca
Maka dah USD200 kan
Korang convert la sendiri ke RM
Dekat RM670++ kitorang bayar untuk 4 beca selama 1 1/2 jam
Habis!!!

Tak pe la
Redha je la
Rezki tuhan di mana2

Dekat hotel pulak
Mak Cik Cleaner ni suka sangat kat Kimi
Siap kasi belon lagi
Tapi belon tu Mamma dah campak mana tah masa kalut nak kemas
Baju bajan kat hotel
Sebab masa tu dah dekat 12.oo tghr dh

Jadi Mamma amik la gambar Mak Cik Cleaner ni
Speaking haram tatau
Jadi Mamma guna bahasa isyarat cam orang bisu kekdahnya!
haha

Kimi letih sangat sampai tertidur
tunggu teksi kat lobi hotel nak ke epot plak

Tamat sudah kisah Vietnam
Eh lupa nak story
Korang perasan tak kebanyakannya
Gambar Kimi adalah berdukung

Tak tau kenapa
Dia asyik mintak dukung je
Sampai Mamma cari stroller
Tapi haram stroller tadek jual kat sekitar tu
Sampai kitorang bergilir-gilir dukung dia
Kecikt2 budak takpe

Dari turun hotel sampai la naik hotel semula
Dia duk atas dukung je

Thursday, August 5, 2010

TAMAN PASIR EMAS ADA GOTONG ROYONG

Hati Mamma at Thursday, August 05, 2010 5 Tukang Tambah Links to this post
Ahad lepas
Taman Pasir Emas telah mengadakan gotong royong
Selaku Asst. Secreatary kan
Mamma tak sebuk mana
Curik tulang! aahahaha

Kimi adalah orang yang gembira sekali
Cam terlepas kandang kekdahnya
Yang baju kuning dia la tu
Terkinja-kinja kegembiraan


Gotong royong kali ni siap jemput Jabatan Bomba & Penyelamat
Sebab nak sembur bersihkan longkang
Tu hose yang gedabak2 tu bomba punya la tu

Kaum2 hawa siapkan makanan
Mamma sponsor kuih bahulu cermai sebanyak 100 biji
Yang lain2 tu ada sponsor keropok ikan & pelbagai kuih-muih
Makan utama ialah Mee Hoon Goreng 6kg
Cukup la tu kan untuk orang Taman Pasir Emas (TPE)

TPE ni tak besar cuma ada 80 buah rumah je tak silap
Diikuti 2 lorong je hehe
Tu sebab goreng Mee Hoon 6kg je

Lepas buat kerja sikit2
Tapi makan banyak2 kan :-p
Sambil tu dorang siap borak-borak la
Tatau la dorang borak apa
Takkan Mamma nak tadah tinge pulak kat celah2 jantan2 sana
Tapi rasanya dorang tetap bergosip ni ;-)


Sambil dorang borak plus gosip tu
Anak Mamma dah panjat ini lori


Kalu kat TPE kan
Ini lah muka2 yang top 5 kenalan nya
Dengar kata pulak
Anak Mamma memegang ranking yang ke-2 nakal plus lasaknya
Yang fisrt kat sebelah Kimi tu
Pakai seluar merah hahahaha

Apa2 aje orang TPE ni
Tapi Mamma tapenah amik hati
Gua tau beb anak gua memang lasak plus nakal
Tapi takpelah dah nama budak kan

Yang mak2 pulak
Lepas masak Mee Hoon Goreng 6kg
Masing2 lepak2 la
Bergosip semestinya dah ni hahaha :p



Yang ni mesti lagi best gosip ni
Terjungkit tangan dia tunjuk kat rumah Mak Esah
Tengah ada benonya ko neh Mamma :p


Lepas makan Mee Hoon Goreng 6kg kan
Pastu gotong royong pun semua setel
Sesi bergambar adalah wajib
Mamma merangkap photographer hari tu
Sebab tu muka Mamma tadok dalam gambar
cinabeng tul lah!

Harap2 ikatan ukhwan yang terjalin
Diantara penduduk TPE akan kekal hendaknya

Wednesday, August 4, 2010

BANANA PANCAKE

Hati Mamma at Wednesday, August 04, 2010 6 Tukang Tambah Links to this post
Sesekali makan pancake apa salahnya kan?? :-p
Pastu sesekali taruk nama omputih pun apa salahnya kan???
Padahal lempeng pisang aje ponn :')

Ini sarapan semalam
Ingat nak post semalam
Tapi duk karang entri bluess tu sampai ke petang
Tu yang hari ni take over
Jadi la modal tuk korang datang tenggek sini barang sesaat dua


Masa ni tengah taruk
Leset je minyak kat tisu kat nonstick pan tu
Tips untuk permukaan yang licin lagi gebus

Tapi rupa pancake Mamma tetap tidak mulus!
Yang kaler dia coklat tu
bukan hangus tau
Tu disebabkan pisang tu la

Pan ni sebenonya kecik je
Ikut kan 10cm ntah sampai ke tidak
Dah amik dekat jadi cam rim kereta lak punya gedabak ka

Sedap dimakan dengan Teh O panas
Tapi Mamma makan dengan Hot Choc
Buat sendiri guna ser
buk koko dari Van Hounten

Rupa tak elok takpe
Janji habis perut kenyang kan :))
 

OOH HATI MAMMA Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | web hosting